top of page

"השואה דומה לתהום פעורה אשר ככל שאנו קרובים אליה,   

אי אפשר להבין את עומקה."

(הרב ישראל מאיר לאו, מתוך: "ניצולי השואה ויד ושם", מאת: אורית אוחיון 2004)

יום הזיכרון לשואה ולגבורה מוקדש להתייחדות עם זכר השואה שהמיטו הנאצים ועוזריהם על העם היהודי ועם זכר מעשי הגבורה ומעשי המרד בימים ההם. את היום מציינים מידי שנה בשנה בכ"ז בניסן או בסמוך לתאריך זה (השנה, 2020, יחול ערב יום השואה ביום שני, 20/4). מטרת היום היא לדאוג לכך שלא נשכח את אחד מהמאורעות המכוננים בתולדות עם ישראל, רצח חלקים גדולים מיהדות אירופה, יוון, לוב וצפון אפריקה. במהלך היום אנו זוכרים את הנספים ומספרים את סיפורם של הנספים ושל הניצולים.

במרבית השבטים מצוין יום זה מידי שנה בפעולה מיוחדת בנושאים שונים (גבורה, סיפורי עדות, סוגיות אתיות והקשרים אקטואליים) ובטקס שבטי או קהילתי. השנה יש צורך להתאים את הפעילות למגבלות השונות, אך מבלי לגרוע מהתייחסות הרצינית והמכבדת כמו בכל שנה.

בעמוד זה מספר הצעות לקיום טקס, עדות ואזכורים נוספים ברמת השבט או הקהילה. בנוסף,תוכלו למצוא בתחתית העמוד פעילויות תוכן ונקודות מבט שנכתבו במיוחד לתקופה זו וכוללים התאמה מתודית ותוכנית. הפעילויות זמינות בחלוקה לפי שכבות הגיל והן נוספות לפעילויות הקיימות ב'מסע בצופים' (שהותאמו גם הן לפעילויות וירטואליות בפתיחת המסלול).

באנר-ראשי-יום-השואה2.gif
הצעות-לפעילות.gif
רעיונות-לטקסים.gif

הצעה לטקס קצת אחר- בשיתוף עם מכון הרטמן

 

במקום טקס שאנחנו מקיימים בכל שנה, ניתן לקיים השנה 'התכנסות ליום השואה'. אירועי השואה הם מופת לדרכים הרבות של העמידה כנגד והשמירה על צלם אדם מול הרוע וההשמדה. ה"ההתכנסות" היא מעגל זיכרון חוויתי ואישי שעורכים משתתפים פעילים. ב"התכנסות" "האחריות לזכור" מעצימה אותנו "לזכור באחריות" גם מול אתגרי ההווה. ב'התכנסות' שזורים קטעי קריאה, עדויות, דיון, תפילה ורגעי שתיקה. ריבוי הקולות של נספים וניצולים ושל דורות הזוכרים מעֵדות והשקפות שונות פרוש על פני כל אחד מדפיה של ה"התכנסות". אליו מצרפים המשתתפים את קולם,  את זיכרונותיהם ואת מחשבותיהם כביטוי רב-פנים של שותפות גורל ואחריות (להרחבת קריאה לחצו כאן)

מפגש הכנה למנחי התכנסות מתקיים ביום שני, 13.4 בשעה 20:30 (פרטים ורישום אצל צוות ההנהגה).

'לכל איש יש שם'

 

בחוברת 'לכל איש יש שם' ניתן למצוא הצעה לקיום טקס בזום בהתאם להוראות משרד הבריאות, הכוללת: קטעי עדות, שירה וקטעי מידע בהם ניתן לעשות שימוש בפעולות או בהכנת טקסים. 

לצפייה בחוברת 'לכל איש יש שם' לחצו כאן.

טקס וירטואלי של שבט אופק, הנהגת איילון

טקס וירטואלי של שבט מודיעין, הנהגת ירושלים

לקיים-עדות.gif

עדויות מצולמות - 'יד ושם'

באתר של מוזיאון 'יד ושם' ניתן למצוא מאגר סרטוני וידאו העוסקים בנושאים שונים ומחולקים לקטגוריות: סרטי עדות, סרטונים היסטוריים וסרטונים מונפשים באנימציה. הסרטים מותאמים לכל הגילאים – יש לצפות בסרט לפני הפעילות ולהכין שאלות או התייחסות קבוצתית בהתאם לסרטון.  לפניכן, כדאי לידע את ההורים שעוברת פעולה בנושא כדי שתהיה יכולת בבית לעבד את הנושא.

לצפייה במאגר הסרטונים לחצו כאן.

עדויות מצולמות וראיון עם חניכי וחניכות התנועה

ממש כאן תוכלו למצוא סרטונים ערוכים עם שיחות, שצולמו בשבועות האחרונים, בהם חניכי וחניכות שכב"ג משבטי התנועה פגשו (בצורה וירטואלית כמובן) שורד שואה. ניתן לעשות שימוש בשיחות אלה בפעילויות עם חניכי.ות שכבת הנעורים או בפעולות שכבה של השכבה הבוגרת.

סיפורה של אלינה בירנבאום

סיפורה של מרתה גורן

פעילויות-ברשת.gif

מצעד הגבורה

"נפש האדם מתרחקת מכל מה שמפחית מעוצמתה, ומחפשת את כל מה שמעצים את רוחה" (ברוך שפינוזה)

כחלק מאירועי יום השואה והגבורה, מתקיים בשנים האחרונות "מצעד הגבורה". מצעד עוצמתי שמתקיים במספר מוקדים בארץ ומטרת העל שלו היא לשנות את הנרטיב של יום השואה, ולמקד את העיסוק בגבורה.  השנה, בשל משבר הקורונה, לצערנו לא יתקיימו המצעדים, אך במקום זאת, מתוכננות 25 שעות של עשייה חברתית מקוונת לשם מטרת העל של המצעד- שהיא העברת זיכרון השואה מהפאסיבי לאקטיבי, באמצעות העצמה אקטיבית של זיכרון השורדים והנספים כגיבורים.

להרחבה ניתן לצפות בסרטון הסבר והזמנה על הפרויקט 2019. ניתן גם לצפות בכתבת חדשות 10 ממצעד הגבורה 2018. וכן להיכנס לעמוד הפייסבוק של המצעד.

"יהודים מצילים יהודים" 

היהודים ניצבו בתקופת השואה בפני מצבי קיצון שהעמידו את ערכי הסולידריות האנושית והיהודית במבחן, עם זאת אנו עדים למעשי סולידריות ועזרה הדדית רבים מאוד. פעולות הצלה אלה היו מלוות לרב בדילמות אישיות ומוסריות קשות. התערוכה מציגה מבחר סיפורי הצלה על ידי יהודים בתקופה זו.

"יהודים מצילים יהודים" הינה תערוכה של מוזיאון 'יד ושם' העוסקת בהצלת יהודים בתקופת השואה ומוצגת בפורמט של Ready 2 print  (קבצים דיגיטליים). הכוונה שבתי ספר, תנועות נוער וכדומה, יוכלו להוריד את התערוכה בפורמט זה ויוכלו בקלות להדפיסו אצלם וליצור תערוכה.

לצפייה והורדת קובץ התערוכה המלא 'יהודים מצילים יהודים'

זיכרון בסלון משפחתי 

משפחות רבות יהיו יחד המשפחה הגרעינית בערב יום השואה וביום השואה עצמו. 'זיכרון בסלון' יצרו ערכה שיכולה להתאים לפעילות המשפחה הגרעינית בבית- ניתן להפיץ את הפעילות למשפחות השבטים או לקיים פעילות קבוצתית במעורבות המשפחות.

זיכרון בסלון וירטואלי

למרות הקושי והרגישות בקיום עדות בזמן אתר, ניתן להירשם ב-אתר זיכרון בסלון, שם יוכלו לעזור לכם למצוא דור שני ודור שלישי שיעלו אתכם.ן בזום.

כמובן שניתן לבדוק עם חניכי וחניכות השבט האם יש הורים בני הדור השני או השלישי שרוצים לספר את סיפור משפחתם והוריהם בעצמם. לשמוע את הסיפור מפי ילדים לשורד.ת שואה יכול להיות מאוד מרגש ומונגש לחניכים.ות הצעירים.ות.

פה תוכלו למצוא לינק לערכה הדיגטלית של זיכרון בסלון שתסביר בדיוק על מה צריך לשים דגש כאשר מקיימים שיחת עדות בימים אלה. 

Remember together

השנה בשל המצב, נצטרך לציין את יום השואה בצורה קצת אחרת- Remember together.

המטרה היא לתת משמעות ליום השואה הקרוב בקרב החברה כולה (בדגש על בני נוער) בשל היעדר מסגרות, טקסים, הדרכות וכדומה- ברשתות החברתיות. לעמודים של הפרויקט יועלו זיכרונות שכולם יכולים להעלות (עם תיוג העמוד) מימי זיכרון קודמים שחוויתם/ מסע לפולין/ סיפורים אישיים, כך נוכל להציג זכרונות רבים ומגוונים ולאפשר לכולנו להתחבר ליום הזה גם במצב הנוכחי.

את הזיכרון ניתן לשתף כתמונה, מלל, סיפור או בכל דרך אחרת שתבחרו.

המלצת מתודה לצוותי הדרכה:

בקשו מהחניכים.ות לחשוב על הזיכרון הכי משמעותי שלו מיום זה ולהביע אותו באמצעות כתיבה, ציור, תמונה, שיר או כל דרך בה יבחר. לאחר מכן נציג בפני הקבוצה את התוצר ונספר על תחושותיו ביום זה. בסיום נספר על הפרויקט ונציע להעלות את התוצר לעמוד ולתייג אותנו או לשלוח לעמוד בפרטי והתוצר יעלה אנונימית.

קישור לעמוד האינסטגרם, קישור לפייסבוק

 

75 שנים לשחרור מחנה הריכוז ברזן- בלזן: הצעה לציון

בתאריך 19 באפריל 1945 שיחרר הצבא הבריטי את הגיהינום של מחנה הריכוז ברגן-בלזן, הגדול ביותר על אדמת גרמניה. העולם הזדעזע למראה הזוועות של אלפי גוויות מתגוללות בכל מקום, ואלפי צללי-אדם על סף המוות. ברגן-בלזן היה היחיד שהפך עם שחרורו למחנה עקורים ולמרכז הפעילות של שארית הפליטה באזור הכיבוש הבריטי. הוא היה מופת ליוזמתם של הניצולים, ליצירתה של מערכת שלטון עצמאי – כמודל למדינה יהודית- עצמאית,חמש שנים טרם הקמת מדינת ישראל! המחנה היה גם מודל להתארגנות הלאומית של שארית הפליטה ולמאבק לעלייה לארץ ישראל.

טקסי הזיכרון לציון זה, שתוכננו השנה בגרמניה בהשתתפות אח"מים מכל העולם, בוטלו. במקומם יתקיים טקס סימלי מצומצם בנוכחות ראש ממשלת נידרזאקסן, נשיא הקהילות היהודיות במדינה זו ומנכ"ל קרן אתרי ההנצחה שם.

אנחנו מזמינים אתכן לציין יום זה בפעילויות השונות בשבטים, ניתן להיעזר בבול שיצא לציון מאורע זה (קישור לתמונה של הבול). ניתן להרחיב קריאה ברשתות השונות ולהיעזר בהודעה לעיתונות של ארגון שארית הפליטה בֶּרגֶּן-בֶּלְזֶּן בישראל (לחצו כאן למעבר)

סיורים-וירטואלים.gif

משפט אייכמן במכון 'משואה'

המכון הבינלאומי ללימודי השואה 'משואה' מגיש תערוכה וירטואלית אינטראקטיבית "משפט אייכמן בראי התקשורת" לציון 59 לפתיחת משפט אייכמן בירושלים (11 אפריל 1961). התערוכה מלווה בקטעים מתוך סרטי החדשות ועיתונות מהארץ ומהעולם במגוון נושאים: לכידת אייכמן, הכנת המשפט, שלב העדויות וגזר הדין.

לכניסה לתערוכה.

סיור וירטואלי במוזיאון ידידי ישראל

בואו לשמוע את הסיפורים המרגשים על  אלו שסייעו לעם היהודי במהלך השואה ובכך קידמו אם את הקמת מדינת ישראל: אורד וינגייט, המלכה ויקטוריה, ראול ולנברג ואוסקר שינלדר.

לתחילת סיור וירטואלי יש ללחוץ כאן (הכניסה מותנית ברישום בספר האורחים- ללא עלות).

מסרים מפי ניצולי.ות שואה

שורדי השואה לרוב לא יוכלו להשתתף בסלונים, המצב הבריאותי לא מאפשר להם לצאת מהבית ואנחנו לא נוכל להגיע אליהם.ן, הם לא כל כך מכירים את המדיות ויותר מהכל הם.ן לבד - לכן קשה להם.ן בימים אלו לתת את העדות שלהם.ן ולהישאר עם הזיכרונות מבלי שיש מי שיכיל או יחבק אותם.ן אחרי השיחה.

לכן, זיכרון בסלון אספו משורדי השואה שמלווים אותנו - מסרים של תקווה איתם ניתן לפתוח את הערב - ניתן לראות אותם בעמוד הבית של 'זיכרון בסלון'.

לכן, זיכרון בסלון אספו משורדי השואה שמלווים אותנו - מסרים של תקווה איתם ניתן לפתוח את הערב - ניתן לראות אותם בעמוד הבית של 'זיכרון בסלון'.

סיור וירטואלי במוזיאון העם היהודי בבית התפוצות

מוזיאון העם היהודי בבית התפוצות מציע שלל פעילויות שעוסקות בחקירה והנצחה של ההסטוריה המשפחתית. ניתן לחקור בזוגות את  העבר המשפחתי, אל השמות, אל סיפורי המורשת, אל העולם היהודי ואל גיבורים יהודיים דרך פעילויות מגוונת ממסך המחשב.

ניתן גם לשחזר תמונה מהאלבום המשפחתי בפעילות תמונות מספרות – לקיים פעילות משותפת של הקבוצה ביחד עם המשפחהה. ניתן גם לעשות פעילות בה כל חניכ.ה תספר ביחד עם המשפחה שבבית את הסיפור המשפחתי בצורה יצירתית.

סיור וירטואלי בבית לוחמי הגטאות

'בית לוחמי הגטאות', על שם יצחק קצנלסון, למורשת השואה והמרד, הוא מוזאון השואה הראשון בעולם והיחיד שהוקם על ידי ניצולי שואה. הבית מספר את סיפור השואה במלחמת העולם השנייה, אך מתמקד בגבורה, בניצחון רוח האדם וביכולת המופלאה של ניצולי השואה ולוחמי המרד לבנות את חייהם מחדש בארץ שעליה חלמו, היא מדינת ישראל.

המוזיאון מציע סיור וירטואלי במהלכו ניתן לסייר בכמה מתערוכות 'בית לוחמי הגטאות' ולהכיר מספר פריטים המצויים בהן: דגם טרבלינקה, מפת המחנות שהקימו הנאצים, תא הזכוכית במשפטו של אייכמן וכו'

לכניסה לסיור לחצו כאן

bottom of page