top of page
  • eladm4

אנו נמצאות/ים בתקופה פוליטית שתכנס לספרי ההיסטוריה של ישראל. סיכום פוליטי קצר:

עודכן: 25 במאי 2021

בחירות חמישיות עדיין לא הוכרזו באופן רשמי, אך כעת, לאחר מבצע ״שומר החומות״, נדמה כי זו האפשרות עם הסיכויים הגבוהים ביותר להתממש.


לפני כחודשיים, בחודש מרץ האחרון, התבקשו אזרחי ואזרחיות מדינת ישראל בעלי זכות בחירה לגשת לקלפי בפעם הרביעית בתוך שנתיים! נתון זה כשלעצמו, הוא בלתי נתפס. שנתיים שמדינה שלמה מתנהלת ממערכת בחירות אחת לשניה, ללא ממשלה יציבה, ללא מנהיגות יציבה, ללא תקציב וללא דרך ברורה. כולנו רצינו לקוות שזו תהיה מערכת הבחירות האחרונה, לפחות לארבע שנים קדימה. הפוליטקאים שישבו באולפנים והצהירו כי ״לא ניתן לגרור את ישראל למערכת בחירות חמישית״ חיזקו עוד יותר את התקווה, ולרגע ניתן היה לחשוב כי בחירות חמישיות הן אכן תרחיש רחוק וחסר סיכוי.

מימין לשמאל: נתניהו, בנט, סער ולפיד.

לאחר הבחירות האחרונות נשיא המדינה, רובי ריבלין, העניק את המנדט לנתניהו. במשך 30 ימים ניסה נתניהו לעשות הכל ולהקים ממשלה. לבסוף הוא נכשל, כי כדי להגיע ל-61 (לפחות) חברי הכנסת הנדרשים, הוא היה צריך לחבר בין מפלגת ״הציונות הדתית״ של בצלאל סמוטריץ׳ לבין מפלגת רע״ם של מנצור עבאס. למרות נכונותו של עבאס להצטרף, סמוטריץ׳ מצידו הכריז מעל לכל במה כי אין בכוונתו להקים ממשלה שתתמך ע״י מפלגה שאינה ציונית, וכי מבחינתו זוהי ״סופה של דרך הימין״ במידה וזה יקרה. נתניהו ניסה להפעיל גם לחץ על גדעון סער, יו״ר מפלגת ״תקווה חדשה״, להצטרף ובכך לפתור את הפלונטר. סער, שהתחייב אין-ספור פעמים פני הבחירות שלא יישב עם נתניהו, סירב.

בצלאל סמוטריץ׳ ומנסור עבאס.

בתום 30 הימים של נתניהו, המנדט חזר לנשיא, וזה העניק אותו הפעם ליו״ר ״יש עתיד״ - יאיר לפיד. כבר היה נראה לרגע שלפיד היה קרוב מאוד להקמת ממשלה. הוא גייס לא פחות משמונה מפלגות מכל הקשת הפוליטית: החל מבנט, סער וליברמן מהימין, ועד למפלגות הערביות מהשמאל. הוא היה כל כך קרוב, עד שאפילו כבר הגיעו לשלבי משא-ומתן על התיקים שיחולקו בין המפלגות. עם זאת, ברור שיש חסרון גדול לממשלה כזאת: לא ברור כמה היא יכולה לנווט את הספינה שנקראת מדינת ישראל, כאשר יש כל כך הרבה תפיסות עולם והן כל כך שונות זו מזו. לפיד בכל זאת התעקש כי יש הסכמה על סוגיות רבות שנוגעות לחיי היום-יום של כולנו, וכי ממשלת אחדות היא יתרון ולא חסרון.



יאיר לפיד

כאמור, היה נראה שישראל צועדת לעבר ממשלת אחדות בראשותם של לפיד ובנט (כאשר בנט הראשון ברוטציה). אבל אז פרץ מבצע ״שומר החומות״ וטרף את כל הקלפים. אמנם הפוליטיקה ירדה לרגע מסדר היום התקשורתי, אך באמצע המבצע נפתלי בנט, הסמן הימני של הממשלה המיועדת, הודיע כי כבר אינו מעוניין להיות חלק ממשלה הנתמכת ע״י המפלגות הערביות. חברי סיעתו של בנט, סיעת ״ימינה״ תמכו כולם בהחלטתו. כעת ללפיד יש 53 ח״כים בלבד, שכמובן לא מספיקים להקמת ממשלה. וכך, באופן לא יאמן, אם לא תהיה הפתעה של הרגע האחרון - אנחנו דוהרים למערכת בחירות חמישית ודרמטית.



איילת שקד ונפתלי בנט, ראשי ״ימינה״.

59 צפיות
bottom of page