היום מציינים/ות ברחבי העולם את ״יום ללא עישון״. הצעות לפעילות בפנים:
יום ללא עישון מצוין כל שנה ב-31 למאי ברחבי העולם. יום זה נועד לעודד ברחבי העולם 24 שעות של התנזרות מכל צורות הטבק. ובכדי להגביר את התודעה הציבורית להתרחבות השימוש במוצרי טבק, ואת ההשפעות הבריאותיות של עישון טבק. העישון גורם כיום ליותר מ-7 מיליון מקרי מוות בכל שנה ברחבי העולם, שמתוכם כ-890,000 הם תוצאה של חשיפה של אנשים לא מעשנים לעישון- עישון פסיבי.
תנועת הצופים יחד עם מועצת תנועות הנוער בישראל, כחלק מהעיסוק במניעת התנהגויות סיכוניות בקרב בנות ובני נוער, בחרה לקדם גם את נושא מניעת העישון !
ביחד עם קואליציית LUNG AMBITION נבנתה תוכנית משותפת שמטרתה להעלות את המודעות ולקיים תהלכי מניעת עישון בקרב כלל חברי וחברות התנועה!
מצורפת נקודת מבט שנוכל בעזרה לבדוק את עמדתם של חניכי.ות שכבת הנעורים:
מתודה 1: ייצוג נבקש מהחניכים.ות לעמוד בשורה אחת, בכל פעם שנקריא היגד עליהם להתקדם צעד אחד קדימה במידה והם מסכימים עם היגד זה. בכל פעם שהם לא, להישאר במקום. מה בהיגד הזה גורם לכם להסכים איתו? האם לדעתכם זו הדעה של כולם בנושא?
מתודה 2: דיון בשאלה למה לדעתכם בני ובנות נוער מתחילים לעשן ? מה לדעתכם מוביל לזה? מה הדעה שלנו בקבוצה בנוגע לעישון ? (נסו לפרק יחד עם החניכים.ות למה הם חושבים לעשן זה טוב, ומה בזה טוב- חשוב להפריח את רוב הדברים).
היגדים : עישון — תופעה בעייתית שעל החברה להתמודד איתה. עישון — מסכן את הבריאות ולכן יש צורך לאסור אותו על פי חוק. עישון — אמצעי ליצירת קשר חברתי. מי שמעשן הוא in העישון — אומר שהתבגרת. העישון — מאפשר להתמודד עם כעסים ומפחית לחצים המעשן — הוא חלש אופי המעשן נתפס ע״י החברה כחזק, כמקובל וכמצליח. עישון — עניינו האישי של כל פרט ואין לחברה זכות להתערב בכך.
עישון היא שאיפה של עשן לפה או לדרכי הנשימה ולריאות מתוך סיגריה, סיגר, מקטרת, נרגילה, מאדה או באנג. החומר הנפוץ ביותר המשמש לעישון הוא טבק. העישון מחדיר לריאות עשן וזפת המכילים עשרות מרכיבים מסרטנים, ועוד חומרים רעילים שונים. העשן והזפת גורמים להרס תפקוד הריאות, חודרים למערכת הדם, גורמים לסתימות, מכווצים את העורקים, פוגעים בהובלת החמצן ובתהליכים נוספים במערכות הגוף, ולכן עלולים לתרום להיווצרות מחלות רבות.
המושגים "עישון פסיבי", "עישון כפוי" או "עישון מיד שנייה", מתייחסים לאנשים הנמצאים במחיצת אנשים מעשנים, וכתוצאה מכך שואפים אל ריאותיהם עשן סיגריות.
עישון פסיבי מכיל יותר מ-7,000 כימיקלים, מתוכם מאות מוגדרים כרעילים. מחקרים הוכיחו שגם במרחק של מעל 9 מטר ממישהו שמעשן, כולל הימצאות באוויר הפתוח, האדם שאינו מעשן נחשף לעישון וניתן יהיה למצוא בדמו חומרים מסוכנים.