top of page
  • eladm4

יום הנערה הבינלאומי

נק' מבט- יום הילדה והנערה הבינלאומי

רקע כללי: בעקבות פעילות אקטיביסטית של קבוצות נערות שפעלו בשנים 2011-2004 בארה“ב ובקנדה, הכריז האו“ם על יום הנערה הבין לאומי אשר יצויין כל שנה ב-11 לאוקטובר. מטרתו של יום זה הינה להסב את תשומת הלב הציבורית לצרכים הייחודיים של נערות הנובעים מאפלייתן המגדרית (חוסר שוויון מגדרי). אפליה זו מובילה למציאות יום יומית של קיפוח, אלימות והתעללות. מחקרים מוכיחים שילדות ונערות פגיעות יותר לעוני, לרעב ולמחלות ויש להן פחות הזדמנויות ללמידה ולפיתוח קריירה. רק על ידי העלאת המודעות לנושא ניתן יהיה להביא למיגור האפליה, להעצמת הנערות ולשמירה על זכויות האדם שלהן כמו גם למיצוי יכולותיהן וההנאה שלהן. תפיסת האו“ם היא שההשקעה בנערות הינה קריטית לצמיחה כלכלית כמו גם ליעדי פיתוח נוספים בעולם כגון מיגור העוני. הכרזת האו“ם מדגישה את חשיבות העצמת נערות ושילובן בתהליכי קבלת החלטות. העצמה זו דורשת תמיכה פעילה של משפחותיהן, כמו גם של נערים וגברים בקהילתן. בסיום ההצהרה קורא האו“ם למדינות ולארגונים שונים לקדם את המודעות ליום הנערה הבינלאומי ולמצבן הייחודי של נערות. שוויון מגדרי- מדוע זה חשוב? קידום שוויון בין המינים חיוני ליצירת חברה פלורליסטית, סובלנית ודמוקרטית. שוויון מגדרי מאפשר הן לבנים והן לבנות לבטא את עצמם בצורה שלמה. בנוסף, על פי ארגון הבריאות העולמי, קידום שוויון מגדרי הוא מרכיב משמעותי במניעת אלימות מינית.

למה חשוב לייחד יום לילדות ולנערות? נתונים מחקריים מרחבי העולם מציגים תמונה לפיה לילדות ולנערות סיכוי גדול יותר מילדים ונערים - למות בגיל צעיר יותר, לחוות אלימות מינית פיזית ומילולית, להימכר או להיחטף לתעשיית המין, לסבול מהפרעת אכילה ומתת תזונה, להיות בורות יותר ולא לרכוש השכלה, להינשא לפני גיל 18 ללא הסכמה. ”יום הילדה והנערה“ מגיע מתוך תפיסה פמיניסטית המבחינה בין צורכי הנערות לצורכי הנערים ופרספקטיבה גילאית, המדגישה את ייחודיות מצבן של נערות בשונה מנשים. גם בארץ הנתונים מצביעים על תמונה קשה. נערות סובלות יותר מנערים מאלימות וממציאות משפחתית מורכבת יותר. בשונה מנערים המפנים את מצוקותיהם כלפי החברה, נערות נוטות להפנים את המצוקה ולפגוע בעצמן. כך ניתן לראות יותר נערות סובלות מבעיות והפרעות אכילה, דיכאון, ניסיונות אובדניים ובעיות רגשיות נוספות.

מתודה 1: שיתוף

נתחיל בשאלה לקבוצה:

· מי שמע על יום הילדה והנערה הבינלאומי? מה אומר היום הזה?

· מי חושב.ת שהיא/הוא יודעים.ות מה זה היום הזה? מישהו.י רוצה לנסות לנחש?

· למה לדעתכם קיים היום הזה? ולמה זה חשוב?

מתודה 2: הסבר

בשלב זה נסביר לחניכים.ות באופן כללי מה זה היום הזה, מתי הוא מתקיים ומי הכריז על היום זה (בהתאם לרקע הכללי למדריך.ה)

מתודה 3: דיון בשאלה

· מתוך הדברים שהסברתי לכם.ן, מה עיניין אתכם.ן? מה היה לכם.ן מוזר? מה הפתיע?

· מה זה אומר אפלייה מגדרית? איך היא באה לידי ביטוי בחיים שלנו. (חשוב לסייע פה בדוגמאות לחניכים.ות; משכורות שונות, משרות שלא פתוחות לנשים, אפשר לתת דוגמאות לניסיון לבצע לתיקון כמו בג"ץ אליס מילר כמו גם על שילוב נשים ביחידות קרביות והביקורת הציבורית הנשמעת כלפי מהלך זה).

· מה הרגשתם.ן? האם יש משהו ששימח אתכם.ן? משהו שהעציב?

· למה חשוב לייחד יום לילדות ולנערות?

הערה למדריך.ה: כאשר נענה על השאלה האחרונה- מדוע חשוב לייחד יום זה, חשוב שנדגיש כי חוסר השוויון בין המינים מתחיל כבר מגילאים צעירים ולכן, ילדות ונערות חשופות יותר להעלבות, פגיעות, אלימות פיזית ומילולית. נתאים את ההסבר שלנו לגיל החניכים.ות, כך שאין צורך לתת דוגמאות ממשיות כמו תעשיית המין, אך כן ניתן להשתמש בשפה מעולם הילדים: העלבות- כשאומרים לבנים-"מה אתה בוכה כמו ילדה קטנה? ( להיות ילדה זה לא דבר רע וגם לבכות זה לא דבר רע), אלימות, הזדמנויות פחותות יותר להצליח בבית הספר, במציאות מקומות עבודה וכו'. חשוב להדגיש כי ציון זה מביא בשורה אופטימית כי יש רצון לשנות את המציאות, להעצים ילדות ונערות ולעורר בהן אמונה בעצמן וביכולתן וגם להגיד לבנים שגם להם יש אחריות להצלחה של הילדות והנערות שבסביבה שלהם. לסיום נראה לקבוצה את הסרטון לכבוד יום הנערה של איגוד מרכזי הסיוע.

897 צפיות
bottom of page