המהפכה השקטה של הקורונה | נקודה למחשבה
עודכן: 23 במרץ 2020
המגפה העולמית הצליחה להביא תוך זמן קצר לשינוי סביבתי ותפיסתי אדיר, שכל המומחים והמתריעים לא הצליחו לחולל גם יחד. הבעיה היא שהמגפה תחלוף — והסכנה תחזור?
סקרים הראו שאחוז ניכר מהציבור משוכנע שמצב כדור הארץ קריטי, ושהסיכויים להציל את הציוויליזציה האנושית מכיליון הולכים ופוחתים. ועם זאת קטסטרופת האקלים נשארה בגדר איום שממתין אי שם בעתיד. המודעות הגוברת למשבר האקלים לא יצרה שינוי של ממש באורח החיים. להפך: התעבורה האווירית הגיעה דווקא לשיא חסר תקדים. בגרמניה גברה הפופולריות של מפלגת הירוקים, אך גם רכישת המכוניות עלתה ב–1.6%. הרצון הטוב של מעריצי גרטה טונברג לא הביא לידי הפחתה בפליטת הפחמן. השינויים שעליהם הכריזו ממשלות, חברות ואנשים פרטיים — ושנועדו לכאורה לתרום לבלימת המשבר האקולוגי — הם ברובם מחוות ריקות.
ואז בא נגיף הקורונה. התפשטות המגפה דחקה את משבר האקלים מהכותרות. כאשר עשרות מיליונים שוהים בהסגר, והמצב באיטליה ובמדינות אחרות יוצא מכלל שליטה, רק למעטים יש זמן לעסוק בסכנות ההתחממות. כך קרה גם ב–2008, בפרוץ המשבר הכלכלי העולמי. ב–2007 זכה אל גור בפרס נובל לשלום על פעילותו למען הסביבה, ואתרי החדשות הציבו את משבר האקלים בראש הכותרות. אך המיתון והצרות שהתרחשו בעקבותיו דחקו את נושא האקלים ממוקד תשומת הלב לכמעט עשור.
אך בפועל, בחודש האחרון נרשמה הירידה החדה ביותר בפליטת פחמן זה שנים. בתוך ימים אחדים צלל היקף התעבורה האווירית בכדור הארץ בשיעור דרמטי. התאחדות התעבורה האווירית (IATA) חזתה שהנזק לתעשיית התעופה העולמית עלול להגיע ל–113 מיליארד דולר ולגרום לקריסת חברות רבות. סגירת מפעלים והגבלת עסקים ותחבורה הביאה לידי מצב שבו פליטת הפחמן של סין צנחה ב–25 אחוז לעומת שיעורה באותה תקופה אשתקד. רמת זיהום האוויר בסין ירדה בתלילות, והצבע הכחול חזר לשמי המדינה.
מתוך כתבה באתר עיתון "הארץ".
