מי אני ומה שמי?
מי מאיתנו באמת יודע מה אומרים כל השמות האלה.. "סוללים", "נחשונים", "חותרים" - השמות שנותנים לשכבות השונות בתנועת הצופים? אז אני לא ידעתי! וכמובן, יצאתי לחפש את התשובה לתעלומה. חיפשתי.. וחיפשתי.. וחיפשתי ואפילו חיפשתי עוד קצת.. וכלום!! בשום מקום באינטרנט לא מצאתי הסברים לשמות השכבות השונות בתנועה! אז הרחבתי את המחקר לכתובים, למילון העברי וגם קצת לחשיבה שלי. הנה לכם התוצרים!
עופרים – שכבה ד' ולמה בעצם עופרים? זו היא שנתם הראשונה בצופים וכמו העופר הנולד בשנה הראשונה לחייו, הם עושים את צעדיהם הראשונים – בצופים כמובן! למעשה על החניכים להוכיח עצמם במהלך השנה כדי "להתקבל" להיות חניכים מן המניין בתנועה.
נחשונים – שכבה ה' מה זה נחשונים בכלל? ע"פ מסורת חז"ל נחשון בן עמינדב היה הראשון שקפץ לים סוף ביציאת מצרים, עוד לפני שהים נקרע לשניים . ולכן "קפיצה נחשונית" הוא שם לקפיצה המבטאת אומץ לב וראשוניות. וכן, מעבר הדרגה של כתות ה' הוא קפיצה מעל בור אשר בתוכו אש בוערת. משוטטים – שכבה ו' איפה הם משוטטים? על שם "אגודת משוטטים ארץ-ישראלית" (שכונתה אמא"י), אשר הייתה אגודה שהורכבה ממספר קבוצות מטיילים שפעלו בארץ ישראל במחצית הראשונה של שנות ה-20, מהן התגבשה "הסתדרות הצופים בארץ ישראל". את מטרת הטיולים בטבע תיאר נתן שלם כך: "הטיולים כחלק מן הספורט מפתחים את השרירים, מסייעים להתגבשותם של האופי והרצון, והחינוך הפיסי המתקבל על ידי השיטוט בהרים הוא הטהור והנשגב שבכל החינוכים הפיזיים". וכן, כמו שחניכי כתה ו' קיבלו עד עכשיו חינוך שהוא ערכי, כעת הגיע הזמן שלהם להתחנך גם פיזית, לצאת לטיולים מאתגרים יותר ולפעול יותר. מעבר הדרגה שלהם הוא "קפיצת חלון". חותרים – שכבה ז' לאיזה כיוון חותרים? בניגוד לדרגות הקודמות, החותרים בוחרים באיזו דרך "לחתור" ולהתקדם. הם אקטיביים ופועלים למען מה שחשוב להם באופן אישי. החניכים מתבגרים ומתחילים להוביל יותר ויותר דברים בשבט ובתקווה גם בחברה. מעבר הדרגה של החותרים הוא "הליכת זיקית". מבטיחים – שכבה ח' למי הם מבטיחים ולמה? אם בדרגה הקודמת "חותרים", החניכים חתרו למה שחשוב להם והניעו דברים למען האינטרסים שלהם, כעת הם מצטרפים למשהו גדול יותר, הם מבטיחים את ההבטחה לתנועה בטקס מיוחד ובכך מצטרפים אליה כחברי תנועה והם אינם חניכים עוד. מעבר הדרגה שלהם הוא תרגילי סדר, המכונים ת"ס. סוללים – שכבה ט' זה כמו סוללות רק בזכר..? הסוללים הם כבר הבוגרים בשכבה הצעירה של השבט, הם אינם רק מובילים ובוחרים את הדרך, הם גם סוללים את הדרך לבאים אחריהם ומכינים אותה לקטנים מהם. הידעת? בירושלים ישנו רחוב "החבצלת" שנקרא בעבר רחוב "הסולל" – בכתה ט' בדרגת הסוללים, אכן מקבלים את סמל החבצלת במלואו.
אז באמת, אני מקווה שהיה לכם מעניין לקרוא, כמו שלי היה מעניין לחקור! קחו את הידע הזה ותהפכו למדריכים טובים יותר ויודעים יותר בעזרתו!
נכתב ע"י שובל ימיני
