מנחה לשגרת פעילות-מדריכי קבוצות צמי"ד ומדריכות.ים לחניכות.ים משתלבות.ים
תנועת הצופים נושאת בגאון בדגל של צופים לכל, שמבקש לתת מענים מותאמים לכל ילדה וילד. גם בימים מאתגרים אלו, אנו נושאים מבט באחריות ובנכונות, לסייע לכלל חניכי תנועה להתמודד עם אתגר התקופה ולהמשיך בפעילות הצופית.
מנחה זה מהווה תוסף למסמך בנושא שגרת פעילות צופית וחינוכית ומפגשי ליווי בעת משבר הקורונה, ומכיל:
1. מנחה למדריכות.ים לחניכות.ים משתלבות.ים
2. מנחה למדריכי קבוצות צמי"ד
3. טבלת מעקב נוחה לשימוש לישיבת צוות
1. מדריך לחניך או חניכה משתלב.ת?
· חשיבות של וודאות:
* פרסם לו"ז והסבר- לפני הפעילות נסביר לחניך על אופי הפעילות והנושא שלה, איך תתנהל ומה מצופה ממנו.
* נשתדל לא לבטל ברגע האחרון פעילויות שונות ובמידה ומתבטל נדבר עם החניך ונסביר את סיבת הביטול ועל ההמשך הצפוי, באופן אישי.
* פעילויות בימים ושעות קבועות, שיחה אישית ביום ושעה קבועים.
· חשיבות של קשר אישי:
* לפני הפעולה- בדקו מי מהחניכות.ים אישר.ה הגעה בוואטספ, חניכ.ה שלא אישר.ה הגעה- הרימו טלפון, נסו לבדוק מדוע, עזרו לפתור אתגרים וחששות מהמפגש הווירטואלי.
* במקרה שהחניכ.ה מתקשה לקחת חלק פעיל ומשמעותי בפעילות המקוונת הקבוצתית- נמשיך לעודד אותו.ה ובמקביל נעשה איתו.ה גם פעילות פרטנית על בסיס קבוע: שיחה אישית, משחק בשיחת וידיאו, לשלוח חידות בנושא מעניינים וכו'.
* שימו לב- לפעמים רק הקשר לבדו נותן מענה מאוד משמעותי לצרכים של החניכות והחניכים שלכן.ם בעת הזו. לעיתים מספיק להקשיב, לצחוק, לשמוח, לשתף, לשוחח
· חיבור לפעולה ולקבוצה:
* נוודא שהפעולה מותאמת לכלל הקבוצה, זכרו את "עקרונות העבודה" ובייחוד את "התמקדות ביש" (ניתן להיעזר בטבלה המצורפת).
* בפעולת וידיאו נשים לב שהוא מבין ולוקח חלק, ובמידה ולא ניתן הסבר נוסף חלופי על המשימה או הנושא לכלל הקבוצה.
· קשר עם הורים: במטרה ליצור קשר, לברר על המצב הנוכחי, לבסס את הנוכחות שלנו גם מרחוק. התייעצות באיזה אופן עדיף לתקשר עם החניך: תקשורת בכתב (ווטסאפ', צ'אט), או בע"פ (טלפון/ וידיאו וכו'). אפשר וכדאי להיעזר בצוות בוגר- שכיר ומתנדב ליצירת קשר עם הורים, היכן שמתקשים (ניתן להיעזר בטבלה המצורפת)
· הצפת קשיים למרכזים: העבירו למרכזים את הקשיים שאתם נתקלים בהם מול החניכים, חשבו ביחד על פתרונות יצירתיים, בקשו להתייעץ עם רכזת צמי"ד.
2. מדריך של קבוצת צמי"ד?
· חשיבות של קשר אישי: במידה והחניכ.ה מתקשה לקחת חלק פעיל ומשמעותי בפעילות המקוונת הקבוצתית- יש להמשיך לעשות איתו גם פעילות פרטנית על בסיס קבוע: שיחה אישית, משחק שהוא אוהב בשיחת וידיאו, אפשר להשתמש באימוג'ים, תמונות, ציורים על מנת להעביר פעילות. כל אלו על מנת למנוע נתק של החניכים מהצופים ולהעניק מפגש, חוויה ותוכן גם בעת הזו.
· קשר עם הורים: במטרה לשמוע ולהשמיע, לברר על המצב הנוכחי, לבסס את הנוכחות שלנו גם מרחוק. להתייעץ על אילו פעילויות ניתן לעשות עם החניך- זכרו ההורים מכירים ויודעים הכי טוב כיצד ניתן להפעיל את ילדם וישמחו לשתף אתכם ברעיונות! (ניתן להיעזר בטבלה המצורפת)
· קשר עם בית הספר/מועדונית: לקבלת רעיונות כיצד ניתן לשמור על קשר במידה ומתקשים באופן וירטואלי (ניתן להיעזר בטבלה המצורפת)
· הצפת קשיים למרכזים: כתבו לעצמכן.ם אתגרים שעולים לפני, תוך כדי ואחרי כל פעילות, העבירו למרכזים את הקשיים שאתם נתקלים בהם מול החניכים, חשבו ביחד על פתרונות יצירתיים, בקשו להתייעץ עם רכזת צמי"ד.
3. עושים ישיבת צוות?
נערוך מיפוי על חניכות וחניכי הקבוצה, כדי להבין מהם הצרכים הפרטניים של כל חניכ.ה בהתאם ליכולותיו.ה ומתוך כך נגזור משימות ונחלק אחריות. נקבל החלטות על הפעילות הקבוצתית: מה, מתי, מי אחראי על בניית הפעילויות השונות, מי מדבר עם ההורים עליהן, מי מסביר לחניכים מראש וכו'.

