צופות וצופים לשינוי - התייחסות התנועה לאירועי התקופה
צופות וצופים יקרים/ות חזק,
אז מה עבר עלינו בתקופה האחרונה במדינתנו הקטנה? מחאת המכנסיים הקצרים, עתירת נשים לבג"צ בדרישה לפתוח את כלל תפקידי הלוחמה לנשים, וכל זאת ברקע תקופה אלימה במיוחד כשבשבועיים האחרונים נרצחו שלוש נשים על- ידי בני זוגן. אז מה הקשר בין מכנסיים קצרים, שירות בצה"ל ורצח נשים? רגע לפני, קצת רקע למי שלא מכיר/ה את האירועים.
מחאת המכנסיים הקצרים - תלמידות בגדרה, מודיעין, כפר סבא וערים נוספות שהגיעו בשבוע שעבר לבית הספר עם מכנסיים קצרים, לא הורשו להיכנס לבית הספר. האירוע התחיל ביום ב', בחטיבת הביניים אלון, ברעננה, שם נאסרה כניסת קבוצת תלמידות לחטיבה, כיוון שלבשו מכנסיים קצרים, מעל לגובה הברך. תלמידים שלבשו מכנסיים באותו האורך לעומת זאת, הורשו להיכנס, ומאז התרחבה המחאה לבתי ספר נוספים. מה מבקשות הנערות? שוויון. נערים שהגיעו במכנסיים בגובה דומה, הורשו להיכנס ללימודים. קוד לבוש בבסיסו אמור לעסוק בהתאמת הלבוש למרחב ולא "בצניעות" או אמירות שמטרתן למשטר ולהחפיץ (מלשון חפץ) את גופן והופעתן של נשים. מסר נוסף החבוי באיסור זה, הוא כי נשים "מחטיאות" את אלו (הגברים) הנתקלים בהן בדרכים, מלבד העובדה שזהו מסר המזלזל בחוכמתם ויכולת שיקול הדעת של גברים. מסר זה מעצב תפיסה של יחסי כוח בבסיסה- גברים אינם מסוגלים לשלוט בעצמם ועל כן, הנשים צריכות להסתיר את עצמן כדי להישמר.
4 צעירות לפני גיוס עתרו בשבוע שעבר לבג"צ, בדרישה לפתוח את כלל תפקידי הלוחמה גם לנשים - הצעירות פנו לפני 3 חודשים גם לרמטכ"ל, אביב כוכבי, באותה הדרישה, ואיימו כי יפנו לבג"צ, באם לא יקבלו מענה. לדבריהן, המצב הנוכחי עומד בניגוד לעקרון שיוויון ההזדמנויות וכי כל תהליכי המיון הצבאיים צריכים להיות פתוחים בפני גברים ונשים כאחד. בג"צ הורה למדינה להשיב לעתירה בתוך כחודשיים.
בשבועיים האחרונים נרצחו שלוש נשים על ידי בני זוגן - השבוע הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד איגור צ'פיקוב, בן 54 מבת ים, שדקר לצוות את זוגתו טטיאנה חייקין. לאחר שמתה השליך חלק מגופתה לפח האשפה בבניין שבו גרו כדי להעלים ראיות. מספר ימים קודם לכן עלו כותרות על רצח שאירע בחולון, במהלכו אסיר משוחרר בשם מאנדפרו אלאזה רצח את אשתו מסטוואל למול עיני בנם, ובשבוע שעבר דווח על הרצח של מאיה וושניאקי בת ה-22 על ידי בן זוגה, שהודה כי חנק אותה למוות. חשוב לציין כי מתחילת 2020 נרצחו שמונה נשים, חמש מהן מהרגע בו הגיחה הקורונה לחיינו.
חוסר שוויון בין גברים לנשים ויחס מחפיץ מתחיל מגיל מאד מוקדם ומוטמע בין היתר במסרים סמויים ושטוחים כמו אורך המכנסיים. חוסר השוויון ויחסי הכוח ממשיכים ומועצמים במסגרת הצה"לית המנכיחה את הפער בין המגדרים באמצעות מסלולים ייעודיים לגברים ולנשים, מדגישה את הפער המהותי בשוויון ההזדמנויות ומטביעה חותם נוסף בדבר תפקידו של כל אחד מהמגדרים בחברה. בחברה בה לנשים אין חירות בסיסית בדומה לגברים, אין פלא שנשים יקבלו יחס שונה בהזדמנויות הניתנות להן במסלול חייהן. חוסר שוויון הזדמנויות בחברה מוביל ליצירת מעמדות, ליחסי כוח לא שוויוניים, במקום בו יש "חזקים" על "חלשות" אל לנו להתפלא שתופעות של אלימות ורצח קיימות.
אין ספק שיש לנו עוד דרך ארוכה לעבור אבל דבר אחד בטוח! כא.נשי חינוך עלינו מוטלת האחריות לפעול, להעצים ולמחות. כגוף חינוכי עלינו להעמיק את השיח סביב שוויון ומניעת אלימות. כתנועת נוער עלינו להעצים שיח ומופעים המייצרים מרחב בטוח לכולם ולכולן, מרחב מעצים לכולן ולכולם ויכולת לבוא לידי ביטוי במגוון הקיים בתנועה. כתנועה שחרטה על דגלה את האקטיביזם החברתי על כולנו מוטלת האחריות לא לשתוק אל מול אפליה, חוסר שוויון ואלימות, חשוב שנביע את דעתנו ונפעל לשינוי.
חשוב לזכור! כשמדובר באורך המכנסיים, נכון לקיים שיח על רוח, לבוש הולם ולא לרדת לרזולוציה של סנטימטרים. נכון יהיה להתאים את הלבוש למרחב/ אירוע (כמו ביקור בכנסת). אם יש קוד לבוש הוא צריך להיות שוויוני.
בנוסף חשוב לזכור שהעתירה נגד צה"ל היא ראויה ובמקומה, אך חשוב לא לצייר את צה"ל כגוף מפלה במכוון, מדובר בגוף ותיק וחלק מהנורמות שבו מבוססות על העבר. השאיפה היא לעורר דיון ציבורי בתקווה שנצליח לשנות ולשפר מתוך דאגה ורצון להשתייך ולא מתוך התרסה ושלילה. בסוף, התהליך הדמוקרטי יתקיים ובג"צ יכריע עקרונית, גם כאן חשוב שנדע לקבל את ההכרעה גם אם לא נסכים.
דבר אחרון שחשוב לזכור הוא ששוויון בין נשים וגברים הוא נושא שחשוב לדבר עליו, לא בין נשים לנשים, לא נשים נגד גברים או להיפך, הנושא הזה הוא של כולנו גברים ונשים כאחד. חשוב שגברים ירגישו בנוח להביע דעתם בנושא ולא ישתקו אל מול האתגר וחשוב שנשים יראו בגברים חלק מהפתרון ולא כמקור הבעיה, הרי חוסר שוויון פוגע בכולנו- שינוי מציאות זו לא יושב על כתפי הנשים לבדן.
עכשיו כשנחזור לפעילות (איזה כיף!) שווה שנעלה את הנושא לסדר היום בשבטים ובהנהגות, ניקח רגע לקיים דיונים חינוכיים על שוויון, גבולות, שוויון הזדמנויות, אחריות חברתית, שינוי חברתי, סובלנות ועוד. חשוב שנמצא את הדרך לפעול ולא רק לדבר בין אם בקהילה שלנו, בבית הספר או בכל סביבה עליה יש לנו השפעה.
נקודת מבט לחניכים ניתן למצוא כאן.
בברכת הצופים והצופות "חזק ואמץ"
האגף לחינוך