תפוח בדבש OUT תפוח בסילאן IN
לכבוד השנה החדשה ולאור המסורות הקיימות בראש השנה, נעשה היכרות למי מכם שעדיין לא מכיר, זה הזמן – סילאן = דבש תמרים.
אז מדוע לי סילאן עכשיו?
נתחיל דווקא בצד השני של הסיפור, על הצהובות-שחורות שחיות בכוורת, אלו שאנחנו מפחדים מהן ומזמזמים לידן מלח-מים כשהן מתקרבות ומזמזמות לידנו – הדבורים!
הדבורים הוכרזו כיצורים החיים החשובים ביותר על כוכב הלכת שלנו, כיוון שפעילות ההאבקה שלהן הינה קריטית להמשך קיומה של החקלאות וייצור המזון. יחד עם זאת – הן מצטרפות לרשימת המינים בסכנת הכחדה לאחר שיותר משליש מהדבורים בעולם נעלמו.
מושבת דבורים מורכבת משלושה סוגים של דבורים: מלכה, פועלות וזכרים. תפקיד המלכה והזכרים הוא לדאוג לדור הבא, והפועלות עושות את כל השאר: התחזוקה של הכוורת, החל בבנייתה וכלה בהאכלת הזחלים והמלכה. התצפיות מעידות שהפועלות יוצאות מהכוורת בחיפוש אחר מזון ואינן חוזרות, וכתוצאה מכך יש ירידה משמעותית במספר הדבורים בכוורת. נראה שכמה גורמים חוברים יחד כדי לגרום לתהליך הזה, בין השאר עליה בתחלואה, ירידה בנגישות למזון הטבעי והרעלה מחומרי הדברה.
אז אם חומרי הדברה פוגעים בדבורים מה הקשר לסילאן?
רבים ורבות מאיתנו חושבים שדבורים אוכלות צוף, אך זה לא נכון – דבורים, כמונו ממש (וכמו פו הדוב), משתוקקות לדבש, הכמיהה הזו לדבש נובעת הרבה מהעבודה הקשה של תהליך הייצור. כל דבורה מספקת בחייה עד כפית דבש שזו כמות מזערית ביחס למה שאנחנו אכלנו עד כה בחיינו.
הצעד הראשון להצלת הדבורים הוא להיות מודעים לסכנה הקיומית שבה הן נמצאות. הצעד הבא יהיה נקיטת צעדים להצלתן – לכן השנה, נעזוב את עבודתן לנפשן ולסיפוקן ונאכל כולנו ביחד סילאן!
דבש VS סילאן
לצורך השוואה, בדקנו את הערכים התזונתיים בכפית אחת של שני המתמודדים שלנו (ותודה לתזונאית מרב מור־אופיר שסייעה).
כפית סילאן (5 גרם) קלוריות: כ־30 פחמימות: 3 גרם אשלגן: 30 מ"ג (כמות יפה) נוגדי חמצון (פוליפנולים) וכמות קטנה של ויטמין B3 (ניאצין).
כפית דבש (5 גרם) קלוריות: כ־30 פחמימות: 4 גרם כמות בינונית של נוגדי חמצון (פוליפנולים).
והזוכה הוא...
לא בהפרש גדול, ממש בנקודות, לסילאן יש יתרון בריאותי (קטן!) על פני הדבש. אבל אל תתבלבלו: בסופו של דבר, שניהם מכילים בעיקר סוכרים פשוטים.
יתרון נוסף של הסילאן הוא שמתיקותו מורגשת יותר, ולכן אפשר להסתפק בכמות קטנה יותר שלו כדי לקבל את אותה דרגת מתיקות - מה שיעזור לכם להפחית את כמויות הסוכר המוספות למנה.
קצת נתונים:
· בשנת 2007 התגלתה התופעה לראשונה בעולם, בה כ-40 מיליארד דבורים נעלמו מכוורותיהן מבלי להשאיר עקבות.
· 80% מהגידולים החקלאיים בעולם תלויים אך ורק בדבורים המאביקות (מפרות) את הצמחים מהן נוצרים הירקות והפירות.
· אלברט איינשטיין טען כי כאשר הדבורים ייעלמו, לבני האדם יישארו רק 4 שנים לחיות
הגיע הרעב? בונוס
ארטיק חלבה-בננה
מה צריך 3 בננות (בשלות מדי, הכי טוב) כף סילאן כף טחינה גולמית
איך מכינים טוחנים הכול בבלנדר שייקים, יוצקים לתוך תבנית ארטיקים ומקפיאים (לא לשכוח לשים מקל/כפית).