top of page

23.9 יום חופשי ממכוניות

נלקח מהאתר iCAR


יום חופשי ממכוניות, המכונה גם יום ללא מכוניות, הוא אירוע שנועד להוריד באופן משמעותי את מספר המכוניות הנוסעות ברחובות העיר או באזור מסוים או בשכונה למשך כל היום או חלק ממנו, כדי לתת לאנשים שחיים ועובדים שם הזדמנות לבחון כיצד יכולה עירם להיראות ולתפקד כשנעות בה פחות מכוניות.

לא נבקש מכם לא לנסוע במכוניות שלכם היום, אבל כן נציג לכם כמה נתונים וגם פתרונות יעילים, מתחוכמים ויצירתיים לחסכון בדלק ושימוש ברכב.

נהיגה

  • אין צורך לחמם מנוע - מכוניות מודרניות מוכנות לנסיעה עם ההתנעה. כשעומדים למשך זמן קצר מוטב לכבות מנוע, אפילו למשך דקה. התנעה צורכת דלק מועט ותוספת הבלאי זניחה.

  • רצוי להימנע מתוספות חיצוניות למכונית. גגון, דגלים או אופניים בולטים פוגעים באווירודינמיות ומבזבזים דלק בשיעור של עד כ-20%.

  • גם מה שנוסע במכונית עולה דלק. אל תצברו חפצים כבדים על המושבים ובתא המטען. תוספת של 50 ק"ג עולה ב-2% דלק.

זיהום אוויר

  • המנוע פועל ביעילות בהילוך גבוה וסל"ד נמוך (1,500 עד 2,500 סל"ד). במכוניות אוטומטיות צריך להרפות מעט מדוושת התאוצה כדי לגרום לתיבה להעלות הילוכים מהר יותר.

  • רצוי להימנע מנסיעות קצרות. בשלושת הקילומטרים הראשונים של הנסיעה המנוע קר, לא יעיל ופולט זיהום רב. מומלץ לתכנן מראש ולצרף נסיעות קצרות זו לזו. הדבר דומה לגיהוץ פריטים ברצף במקום לחמם מגהץ עבור כל חולצה.

  • תיצרו לעצמכם לו"ז עבודה גמיש מקום העבודה ירוויח עובדים נמרצים ונינוחים. כך יוכלו העובדים הבאים מחוץ לעיר להימנע מנסיעות בשעות הלחץ בכבישים.

  • מי שיכולים לכוון את נסיעותיהם כך שיתבצעו לפני או אחרי שעות העומס יחסכו לעצמם שעה בכל יום. בנוסף יקטנו הוצאות הדלק, כך לציבור ייחסך מקצת מהזיהום שנוצר בלחיצה חסרת תוחלת על הדוושות, סע ועצור חליפות.

המזגן

  • הפעלת מזגן לקירור מגדילה את צריכת הדלק ב-10% בממוצע. עם זאת, במהירות של יותר מ-80 קמ"ש חסכוני יותר לנהוג עם מזגן מאשר עם חלונות פתוחים.

  • למזגן שתי אפשרויות. כפתור אחד מסמן הכנסת אוויר מבחוץ והכפתור השני נועד להפעלת מערכת סגורה.

  1. ביום חם, כשנכנסים למכונית לוהטת, רצוי לקרר את האוויר שבא מבחוץ. ברגע שהטמפרטורה במכונית משתווה לטמפרטורת הסביבה, מערכת המיזוג במעגל סגור יעילה יותר.

  • חימום במזגן מסתמך על חום המנוע ואינו צורך דלק

אחזקה

  • טיפול שוטף מפחית זיהום - הקפידו על טיפולים שיגרתיים במכונית ועל כיוון מנוע. מה שטוב לביצועי המכונית טוב גם לסביבה.

  • בדקו פעם בשבועיים את לחץ הניפוח בצמיגים. צמיגים לא מנופחים מעלים את צריכת הדלק.

  • אם אתם מחליפים שמן בעצמכם, אספו את השמן הישן והעבירו אותו למוסך הקרוב. כל מוסך חייב לשמור שמן משומש, פילטרים ואפילו סמרטוטים ספוגים בשמן, ואלה יועברו לטמינה באתר הפסולת הרעילה ברמת חובב.

  • התקנת חלפים משומשים היא פעולה ירוקה. מצבר המכונית מכיל חומצה וקילוגרמים של עופרת המזיקה מאוד לסביבה. בישראל הצליחו להגיע לשיעור גבוה של מיחזור מצברים. השיטה פועלת היטב משום שיש עימה תמריץ כלכלי. המוסכים משלמים למפעל פיקדון על כל מצבר חדש ומקבלים את הפיקדון מהמפעל כשמחזירים מצבר ישן.

קנייה

משומשת או חדשה: מכונית ישנה מאוד מזהמת מאוד. באופן גס אפשר להעריך כי מכונית בת 25 שנה מזהמת פי 200 ממכונית חדשה. אבל מכונית שיצאה מפס הייצור מטילה את עול ייצורה על הסביבה. מבחינה אקולוגית, עדיף לקנות מכונית משומשת בת כמה שנים, ולא לרדת מתחת לשנת הייצור 1994, אז הוכנס הממיר הקטליטי כאביזר חובה והופחת מאוד הזיהום הנפלט ממכוניות.

אנרגיות חלופיות

הנעה בגז: מכוניות המונעות באמצעות גז כבר נוסעות באיטליה ובהולנד עשרות שנים, ולאחרונה הגיעה הנעת הגז גם לישראל. הגז הוא משאב מתכלה כמו נפט, אבל מחירו כמחצית ממחיר הבנזין. מנוע הגז פועל באמצעות בעירה פנימית, אבל התהליך מזהם במידה פחותה מאשר הנעת בנזין. בעלות לא גבוהה אפשר להסב מכוניות רגילות להנעת גז.

מכוניות העתיד: בעתיד ניסע במכונית שתפיק אנרגיה באמצעים כימיים, בלי דלק ובלי זיהום. ייתכן שבמקום למלא דלק בתחנה, נחנה את המכונית ליד הבית ונחבר אותה למתקן אנרגיה פרטי, דוגמת דוד שמש. אחד הכיוונים המבטיחים ביותר בתחום זה הוא הנעת מכוניות באמצעות "תאי דלק", שיתבססו על תגובה בין מימן וחמצן ולא על בעירה. תוצר הלוואי היחיד של תהליך זה יהיה מים, שמימן וחמצן הם מרכיביו. חברת אחדות, ובהן טויוטה, כבר יצרו כמות מוגבלת של מכוניות עם תאי דלק. רבים נדו בספקנות למראה המכונית המצוידת במכלי מימן, שהוא גז דליק, אבל הדגם הנסיוני עמד בתקני הבטיחות האמריקאיים שכללו מבחני ריסוק. אלה חדשות טובות לכדור הארץ, וניצחון גדול ליצרניות הרכב היפניות שהימרו על תאי הדלק. אבל הטכנולוגיה הזאת עדיין יקרה, ואין מי שימהר להקים עבורה תשתית שתחליף את תחנות הדלק.

דלק פלאפל: היוזמה של אייל ביגר מרמת רזיאל היא דוגמה לרעיונות אקולוגיים חדשניים בתחום האנרגיה. ביגר נוסע מדי פעם ליישוב השכן ואוסף את השמן המשומש של דוכני הפלאפל במקום. הוא מטפל בשמן, מסנן אותו ומוסיף לו תוספים. האיסוף והעבודה מסתכמים להערכתו בשלוש שעות, ובסיומן הוא מפיק 120 ליטר דלק. ביגר נוסע על שמן הפלאפל המשופר במכוניתו. לדבריו, הדלק שלו כמעט לא מזהם את האוויר ומחירו מצחיק, בערך שקל לליטר. ברור שאין די שמן משומש של פלאפל לכל המכוניות בישראל, אבל החלום הירוק מדבר על פתיחת מניפה של אפשרויות למקורות שונים ואוטונומיים של אנרגיה, ודלק פלאפל הוא הצעה מקומית מרעננת. ביגר לא מוכר דלק, אבל הוא מעביר סדנאות "כיצד להכין במו ידיך את הדלק שלך".

13 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

ד'-ו'

bottom of page