סיכום ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט - אפריל 2020
בזמן משבר הקורונה שאנו חיים בו, מיליוני צעירים מכל רחבי העולם בחרו להיפגש יחד אונליין לחוויה בלתי נשכחת של ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט (או בקיצור JOTI). במהלך סוף שבוע אחד, התקיימו למעלה מ-100 פעילויות שונות בנושאים מגוונים כמו בריאות נפשית, אזרחות דיגיטלית ועבודה הומניטרית. הג'מבורי כלל אלפי מפגשים וירטואליים שאורגנו על-ידי קבוצות צופים בכל העולם!
בתקופה מאתגרת של ריחוק חברתי, הג'מבורי איפשר לכולנו להתחבר יחד דרך התכתבויות בצ'אט, סדנאות, אתגרים והופעות חיות. התכנית החינוכית הציעה מרחב בטוח לשיתוף פעולה ולעידוד המדריכים להמשיך להוביל שינוי חיובי בעולם.
החל מסדנא המלמדת כיצד לשמור על חיות המחמד שלנו מאושרים ובריאים בזמן בידוד, עד להיכרות עם תורת החיים של "אפס פסולת", דרך הבנת הבטיחות באינטרנט, משתתפי הג'מבורי זכו בהזדמנות להנות מפסיפס מדהים של מיומנויות ופעילויות, ביחד עם יותר מ-100 "מדורות" וירטואליות ו-6 הופעות חיות עם אלפי צופים בכל אחת מהן.
אורחים מיוחדים והודעות מרגשות
מספר אורחים מיוחדים בחרו להשתתף בג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט בשידורים חיים ובמדורות וירטואליות, כדי לשלוח מסר של נחמה וסולידריות ולשתף את הצעירים במומחיותם.
יחד, פגשנו את ד"ר טדרוס אדהנום, יושב-ראש ארגון הבריאות העולמי (WHO), ששיתף אותנו במידע ועצות לחברי תנועת הצופים.
אירוע הפתיחה של ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט זכה לרגע היסטורי, בו ארגון הצופים העולמי ונציבות האו"ם לפליטים (UNHCR) הכריזו על חידוש השותפות ביניהם, כאשר ראש הנציבות פיליפו גרנדי ומזכ"ל ארגון הצופים העולמי אחמד אלחנדאווי חתמו וירטואלית על ההסכם. השותפות הזו תספק עוד הזדמנויות חינוכיות לצעירים בפריפריה החברתית, פליטים ומבקשי מקלט.
נציגים בכירים ממשרדים שונים באו"ם לקחו חלק בג'מבורי ושיתפו בניסיון שלהם בימים מבודדים אלו. "כאשר נצא מהמשבר הזה, העולם יהיה תלוי בדור הצעיר על מנת לבנות מחדש את הכלכלות והחברות שלנו" אמרה ג'יאתמה וויקרמאנאיאק, מזכ"לית משרד הנוער של האו"ם.

למדנו להתמודד עם המצב ולהישאר בטוחים
המודעות לוירוס הקורונה היתה מרכזית בתכנית הג'מבורי ופעילויות רבות עסקו בנושא הזה. במהלך סוף השבוע התקיימו מספר סמינרים מקוונים, שיחות וראיונות מיוחדים שעזרו למשתתפים לקבל תמונת מצב מדוייקת וברורה יותר לגבי התפשטות הנגיף וכיצד לשמור על בריאות פיזית ונפשית ולהתאים עצמנו לריחוק החברתי החדש שנקלענו אליו.
"תודה רבה, אני כל-כך נהנה מהתוכנית של סוף השבוע המיוחד הזה! המגיפה הזו אינה מהווה מכשול לתנועת הצופים ולא מונעת פגישה עם חברים חדשים" אמר לנו מוחמד, חניך בתנועת הצופים של אינדונזיה.
כמו בכל האירועים של תנועת הצופים, גם כאן הבטיחות היתה חשובה ביותר לקיום מוצלח של האירוע. משתתפי הג'מבורי עברו הכשרה וירטואלית לבטיחות ברשת, על מנת לוודא שכולם מסוגלים לזהות ולהימנע מסכנות שונות וגם לשמור על החברים שלהם. נושא הבטיחות ברשת הגיע למגוון גדול של סדנאות בג'מבורי ומספר אורחים מיוחדים דנו בנושא זה ובהתמודדות עם בריונות ברשת.

צופים מוכשרים הופיעו על הבמה הוירטואלית
מופע כישרונות בינלאומי התקיים על הבמה הוירטואלית של הג'מבורי עם למעלה מ-150 צופים וצופות מכל העולם. החל משירה וריקודי בלט עד כתיבה ונגינה על פסנתר, חניכי הצופים הציגו כישרונות מדהימים. הם הפכו את ההופעות החיות של הג'מבורי לבמה תוססת עם יותר מ-100 מיליון צפיות מסביב לעולם!
ההופעות החיות של הג'מבורי שודרו פעמיים ביום על מנת להתאים לאיזורי הזמן השונים והציעו לכולם הזדמנות להנות יחד מהרגע הזה. בני נוער חצו גבולות ונפגשו יחד ברגע מיוחד של סולידריות.
עשרות אלפי בני נוער שיתפו את ההתלהבות שלהם ברשתות החברתיות עם תמונות ממחנות שהוקמו אצלם בבית דרך אתגר #EpicBlanketTent שביקש מחניכי הצופים להקים לעצמם אוהל צופי בתוך הבית.
חניכי הצופים מכל העולם יצרו גם אפקט דומינו של הכרת תודה כשיצטרפו לאתגר #ChainofGratitude ושיתפו מסר של תמיכה בעובדים המסכנים את חייהם כדי להמשיך שירותים שונים כמו רפואה, ביטחון, תחבורה ועוד.
במהלך הג'מבורי, ארגון הצופים העולמי השיק את קרן החירום של וירוס הקורונה לתמיכה במתנדבים ברחבי העולם בתגובה למגיפה הכלל-עולמית, בזמן שמיליוני מתנדבים בתנועת הצופים פועלים כדי להילחם במגיפה ולעזור לרשויות. ארגון הצופים העולמי החל בגיוס כספים המוני לתמיכה באותם מתנדבים.
קומזיץ עם הצופים היהודים
הג'מבורי היה גם הזדמנות עבורנו לייצר מפגש ראשון היסטורי של נציגי הצופים היהודים בכל רחבי העולם. צופי ישראל הובילו קבלת שבת עולמית עם מאות משתתפים (יהודים ולא יהודים) מעשרות מדינות שונות ולקראת סוף הג'מבורי התקיים לראשונה "קומזיץ" בינלאומי לצופים יהודים בגילאי 14 עד 17 בו השתתפו כ-250 צופים וצופות מארה"ב, בריטניה, ברזיל, אוסטרליה, צ'כיה, ליטא, צרפת וישראל. כתוצאה ממפגשים אלו, נפתחו קבוצות חשיבה משותפות לצופים היהודים והתכנון של ג'מבורי הצופים היהודים הראשון כבר החל.
מפגשי דו-קיום במסגרת הג'מבורי
העובדה שאנחנו לא יכולים לצאת מהבית לא אומרת שאי אפשר לחצות גבולות. במהלך סוף השבוע של ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט התקיימו עשרות מפגשים בין צופים ממדינות שאינן נמצאות ביחסים דיפלומטיים או בין אוכלוסיות שמפגשים פנים-אל-פנים ביניהן הם פרויקט מורכב. בין היתר צופים מלבנון שוחחו עם צופים מישראל, צופים ממלזיה למדו על קבלת שבת וצופים דתיים מישראל השתתפו בסדנא אודות דת האיסלם שהעבירו צופים סעודים. בין היתר התקיים גם מפגש "קיום בצוותא" של התאחדות הצופים והצופות בישראל, אשר הפגיש בני נוער ומתנדבים בוגרים מישראל, יהודים, מוסלמים, נוצרים ודרוזים, דרך פלטפורמה וירטואלית, למפגש שעסק במכנה המשותף של כולנו ובמחשבות על העתיד שלנו בישראל.
תחת הנסיבות המאתגרות, ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט הופעל במקצועיות יוצאת דופן על-ידי צוות מסור של מתנדבים כדי לספק לבני נוער וצעירים מכל העולם חוויה חינוכית מלאה ומעשירה וחברויות חדשות. צופים מכל העולם יתחברו מחדש שוב באוקטובר, לקראת האירוע השנתי הגדול של ג'מבורי הצופים העולמי באינטרנט - אז יש למה לחכות!

נכתב ע"י דור פוזנר, מנהל המשלחות הקצרות של תנועת הצופים