top of page

BLACK NOVEMBER - HOT WEATHER

חודש נובמבר כבר כאן, לרוב בחודש נובמבר התרגלנו להעביר את המזגן לחום, לנקות את המגפיים, להשחיז את המטריות ולהציע את הפוך.

היום, בשנת 2021, נובמבר אומר לנו משהו אחר – מבצעים, עמודי האינטרנט במרוצת החודש הופכים לאווירה של סוף יום שישי בשוק הכרמל.

אז מה אני קשור עוד פעם? ואיך לא מספיק תפוח בסילאן ויום חופשי ממכוניות?

נתחיל מהתחלה –

קודם כל, אין השם מייצג כל נקודת מבט גזענית, אלא מקור מתוך מונח שקיים בתחום הכלכלה, In the black, שמשמעותו – להרוויח. זאת מכיוון שערכים של מספרים חיוביים/רווחיים בדוחות היו מודפסים בשחור ואילו ערכים של מספרים שליליים/הפסדים היו מודפסים באדום.

אז אי שם ביבשת ארה"ב חוגגים את חג ההודיה שחל ביום חמישי (בשבוע הרביעי של חודש נובמבר, כלומר, סוף נובמבר) ואת חג המולד שחל ב25.12.

בתקופה של בין החגים היה נוצר עומס עצום באזורי הקניות ועל כן נוצר יום שנקרא Black Friday (שישי השחור), אותו יום מתקיים יום לאחר חגיגות חג ההודיה, בסוף נובמבר. היום הזה מאופיין במבצעים בלתי רגילים בכל תחומי הקניין האזרחי.

למעשה, ב2005 התקיים יום שישי השחור באופן ממוסחר ומתוקשר בפעם הראשונה, היום הנ"ל עורר הצלחה מסחררת, ואנשי המכירות המוכרים כיצור עסקני ורודף הצלחות חיפשו איך למקסם את ההצלחה, אז יצרו מודל של מבצעי הקדמה לקראת יום שישי השחור במהלך נובמבר.

לא זו בלבד, הרי אחרי כל דבר שארה"ב עושה יש העתק סיני וב2009 הוחלט לציין ב11.11 את חג הרווקים הסיני שגם הוא, אם הוא כבר בנובמבר, יתאפיין במה? במבצעים. מכאן, משחקי כוחות החליטו לאן יזרום הכסף, וכל מעצמה משכה עוד ימים לפני ואחרי יום החג עצמו כדי למתג את השייכות הכספית והתזרים הכספי אליה.

האם זה נגמר כאן? לא.

הרי שכל מדינות העולם ראו כי טוב והצטרפו לחגיגה, היום כמעט אין מדינה מערבית שלא מציינת את אחד מהימים האלו אם לא את שניהם.

ובעצם מה שיוצר את נובמבר כחודש המבצעים והקניות של העולם.

אז שוב, מה ולמה קיימות קשור לזה? שיקנו, שיקנו בזול – זה דווקא מקיים. אולי, יש מצב.. צריך לזכור שאנחנו מתסכלים דרך משקפיי הקיימות עלינו להטיל ספק תמיד ולדעת איך לעשות דברים על הצד הטוב ביותר.

נבחר את עולם האופנה כדי להתעמק בו דרך חודש נובמבר השחור. כשאנחנו מסתכלים בערגה על הבגד החדש שקנינו באחת מרשתות האופנה המהירה, קל לנו לשכוח שתעשיית האופנה היא מהתעשיות המזהמות ביותר על כדור הארץ, מחקרים מראים כי הפסולת שמייצרת תעשיית האופנה פוגעת באטמוספירה, במים, באדמה, בבעלי החיים וכמובן גם בנו, בני האדם.



עד כמה הפגיעה של התעשייה הזו חמורה?

- אופנה זאת התעשייה השנייה הכי מזהמת בעולם, וגם התעשייה השנייה הכי מנצלת בעולם!

- בארה”ב - כל דקה - הטמנת משאית שלמה של בגדים באדמה

- תעשיית האופנה מוציאה 52 קולקציות בשנה, משמע קולקציה כל שבוע.

- אם כל תעשיית האופנה תפסיק לייצר עכשיו בגדים, יהיו לנו מספיק בגדים בעולם ל50 שנה קדימה.

- ב 80% מהזמן אנחנו לובשים רק 20% מהארון שלנו .

יש פה נקודת מבט מאוד קפיטליסטית של ייצור טובעני ללא צורך וביקוש, אבל אין הפסד, רק רווח.

האם זה אומר שלא צריך לקנות בגדים? לא. זה אומר שצריך לעשות דברים חכם ועם חשיבה הוליסטית.

קחו לדוגמה את קמפיין מתלבשות על נובמבר - יוזמה שפועלת להעלאת המודעות הציבורית בישראל לנזקי תעשיית האופנה. מטרת הפעילות היא לעורר את הציבור לגבי האלטרנטיבות הרבות לקנייה, החלפה והשכרה של פרטי לבוש (כולל אופנת עילית).

במהלך כל השנה מתקיימים בקבוצת הפיסבוק דיונים, החלפת מידע ולמידה. שלוש פעמים בשנה – לקראת ראש השנה, פסח ונובמבר נערוך קמפיינים לצמצום צריכה ויערכו הרצאות, אירועי סטיילינג, חשיפה של מיזמי אופנה בת קיימא ומכירות מיוחדות בחנויות יד שנייה – הכל במטרה להגביר את המודעות לנזקיה של תעשיית האופנה לסביבה.

יש התעסקות באופנה

יש התעסקות בסטיילינג

יש קריאה ברור להתחדשות

אבל הכל במבט בוחן ואחראי מבחינה סביבתית.


להרחבת הידע האזינו לפודקאסט מעולה - https://www.podbean.com/ew/pb-7x2jc-f806c6

47 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

ד'-ו'

bottom of page