top of page

נפרדים מ"רלי היקרה..."

נפרדים מ"רלי היקרה.."


החל משנת 2015, עוד באתר התנועתי הקודם, פורסם מפעם לפעם מדור "רלי היקרה". המקום בו שאלו מדריכי ומדריכות התנועה את רלי ישראלי, רכזת הדרכה ובהמשך הדרך גם מנהלת מחלקת הדרכה התנועתית, שאלות שונות ומגוונת הקשורות בהדרכה.

בימים אלו רלי מסיימת את תפקידה בתנועה והחלטנו שזו הזדמנות נהדרת להזכיר כמה שאלות נבחרות עם התשובות שלה.

בהזדמנות זו נרצה להודות לרלי על שנים של עשייה חינוכית בתנועה, הכוונה והדרכת המדריכים, הרשג"דיות וכל צוותי ההדרכה בתנועה בגובה העיניים, במקצועיות ובמסירות אין קץ.




18/1/2016: איך מתמודדים עם מנהיג? (שלילי...)

ש: רלי היקרה, אני מדריך כיתה ט בהנהגת צפון ויש לי חניך מאוד דומיננטי,עובד קשה, אוהב את השבט, משקיע, ולמרות כל זה הוא עדיין מנהיג שלילי. מתייחס בצורה מאוד לא יפה לבנות סביבו, משתיק אנשים, מפריע בפעולות. ניסיתי לדבר איתו המון פעמים והוא כאילו לא מעוניין לשמוע מה שיש לי להגיד. מה הדרך הנכונה לגשת לחניך כזה? תודה.


תשובה: תודה על הפנייה. אני שמחה לראות שעל אף האתגרים שאתה חווה עם החניך, אתה מקפיד לשים לב ולציין את כל הכוחות החיוביים הטמונים בו! אחד הדברים הראשונים והחשובים ביותר שעלינו לעשות כמדריכים הוא לאהוב את החניכים שלנו ולראות את החוזקות שלהם, לצד התייחסות לחולשות שיש להם (כמו שיש לכל אחד מאיתנו) והתמודדות איתם כמובן.

קיבלתי פניות דומות בעבר ועניתי להן באריכות ולכן אני רוצה להפנות אותך לתשובה קודמת שפרסמתי שתתן לך מספר דגשים ועקרונות להתמודדות עם חניכים שמפריעים בפעולות.

יחד עם זאת, חשוב לי להעניק התייחסות קצרה לכך שהחניך המדובר הוא חניך ט', שבעוד מספר חודשים יהפוך למדריך, מוביל ומחנך בעצמו, ולכן יש כמה דברים ייחודיים שרלוונטיים למקרה זה.

אני בטוחה שאתה מקפיד על מסגרת של שיחות אישיות עם החניכים שלך - הדבר חשוב בכל גיל ועל אחת כמה וכמה בשנת ט', שהיא שנה מעצבת ומשמעותית שבמהלכה הופך החניך בהדרגתיות ליוזם ומנהיג ומבין את תפקידו כמוביל בשבט בשנה הבאה. אני מציעה לנצל את אחת השיחות הקרובות כדי להעלות בפניו את התנהגותו במהלך הפעולה. אפשר לקיים את השיחה במרחב נעים לבחירתך וחשוב לפנות לה מספיק זמן כדי להקשיב ולשוחח ולא "לנזוף" או לייצר התנגדות אצל החניך. שאלה מעניינת שאפשר כבר להעלות בשלב זה של השנה היא "כיצד הוא היה מתמודד עם אתגר שכזה בתור מדריך?" מה לדעתו נכון לעשות כאשר יש בקבוצה חניך נפלא שעושה מעשים בעייתיים? כך תוכל לשקף לו את התנהגותו וגם להבהיר לו שבעוד מספר חודשים תהיה לו אחריות על חניכים ועליו לעבור תהליך בעצמו. אל תשכח לשאול אותו מה אתה יכול לעשות כדי לעזור לו? בכך הוא יבין שאתה לטובתו ושאתה מוכן לסייע לו לפתור את מה שמפריע לו (שגורם לו להפריע לאחרים.)

יתרון נוסף בשנת ט' הוא הגדלת מידת לקיחת האחריות על ידי החניכים. בשנה זו החניכים מתנסים, לוקחים על עצמם תפקידים, עומדים מול הקבוצה ומביאים את עצמם לידי ביטוי. אולי תוכלו לחשוב ביחד על משימה או תפקיד מסוים של הובלה שהוא ירצה לקחת בחודשים הקרובים ולנצל את ההזדמנות כדי להגדיר ביחד מה תהיה הצלחה מבחינתו, להעצים את תחושת הביטחון שלו ולהעביר לו מסר ממך שהוא ירוויח יותר מהתנהגות ראויה וחיובית מאשר מהתנהגות פסולה. חשוב להעניק לחניך משוב במהלך התהליך ולהכיר בהצלחות שלו.

אני מקווה שמנהיגותו של החניך תהפוך ליותר חיובית מאשר שלילית בהמשך השנה ושתצליחו ביחד למצוא את הדרך שבה הוא יוכל להרגיש חשוב ומוערך גם מבלי שינסה להקטין את חברות וחברי הקבוצה.

בהצלחה!



24/11/2019 שאלה על נידוי חברתי

רלי היקרה יש לי חניכה ששאר החניכות מנדות אותה וצוחקות עליה והיא כבר לא רוצה לחזור לצופים יש לך עצה מה אני יכול לעשות (מיכאל, שבט הנחל בהנהגת שורק.)

לצערי מיכאל, יש לנו לא מעט חניכים וחניכות שסובלים מהצקות ולפעמים אפילו נידוי כפי שהגדרת זאת. טוב עשית שלא קיבלת את זה כמציאות חיינו ושאתה מחפש פתרונות כי אסור לנו להשלים עם זה אלא להיפך, עלינו לנצל את המרחב הצופי כהזדמנות חינוכית להתייחס בדיוק למצבים החברתיים הפוגעניים האלה! הדבר הראשון שאני ממליצה לעשות הוא לפנות אל החניכה באופן אישי – אולי זה יביך אותה ואולי היא לא תרצה מיד לשתף פעולה אבל כדאי שתדע שהפנייה שלך אליה תראה לה שהיא לא לבד! היא תבין שראית אותה, שאתה מתייחס ושחשוב לך לשנות את המצב.

הדבר השני שנכון לעשות בעיניי הוא זמן עצירה קבוצתי. זמן עצירה נועד להתייחס למציאות החברתית או הקבוצתית ואין בעיניי דבר שראוי יותר לעצור בגללו מאשר התנהגות פוגענית כלפי אחת מהחניכות בקבוצה. חשוב מאוד מאוד שזמן העצירה לא ישים את הזרקור על החניכה (מה שעלול להחמיר את המצב) אלא על התופעה. דבר עם הקבוצה על איך אנחנו יכולות לפרגן אחת לשניה, להיות חברות טובות ולקבל את כל חברות הקבוצה כשוות מבלי ללעוג או להוריד אף אחת. ומה קורה כשמוציאים מישהי החוצה? איך זה גורם לנו להרגיש? ואולי אפילו תחשבו ביחד על הצעות לפעילות כייפית ומגבשת שתעזור לקבוצה להיות מקום טוב ובטוח לכולן.

לסיום אציע לשתף את המורה בבית הספר ולהבין האם זה משהו שקורה גם בכיתה. התהליך החינוכי שלנו חזק יותר כשאנחנו משתפים פעולה עם גורמים נוספים שאחראים ומכירים את החניכים והחניכות שלנו. אולי המורה תוכל לתת לך מידע בעל ערך על המצב החברתי בקבוצה ואולי אתה תוכל לעדכן אותה בנעשה כך שגם היא תוכל להתייחס להתנהגות השלילית הזאת במרחב הכיתתי. בהצלחה!




18/11/2020 ישיבות צוות בזמן בזום. מה עושים ואיך עושים?

שאלה: רלי היקרה, אני משתדלת לקיים ישיבות צוות ולחשוב ביחד איך להתאים פעולות לזום אבל לא תמיד יודעת מה אני אמורה לעשות בתקופה הזאת של הקורונה, יש לך רעיונות? (רשג"דית ו', הנהגת יהודה.)


תשובה: נפלא שאת מקפידה על קיום ישיבות צוות! המסגרת הזאת חשובה מאוד למדריכים ולמדריכות שלך, אין לי ספק שישיבת צוות פעם בשבוע נותנת להם אנרגיות ודלק להמשיך ולתת לקבוצות ולחניכים שלהם.

תני לי להקל עלייך ולעדכן שכל פעילויות התוכן במסלול 1 (ובקרוב גם במסלול 2) מותאמות להעברה מקוונת. חפשי את האייקון החדש של פעילות מקוונת ותוכלי ביחד עם הצוות שלך להקדיש את הזמן היקר שלכם ביחד כדי לתמוך אחד בשני ולהתפתח כצוות ופחות בכתיבת פעילויות.

אז מה כן עלייך לעשות בישיבות אם לא להתעסק בכתיבת פעילויות תוכן?

לייצר מרחב נעים וקרוב בשביל הצוות לדבר ולשתף מה שלומם, לבדוק איך הם מרגישים במהלך התקופה הזו.

לתת דגשים חינוכיים ולסייע לצוות לשמור על קשר עם החניכים, לשאול למשל האם קיימו שיחות אישיות ומה עלה בשיחות האלה? זה זמן טוב לעבור ולבדוק האם יש חניכים.ות שאנחנו כבר לא רואים אותם בפעולות? ולחשוב ביחד איך אפשר להעניק להם תשומת לב ולשמור אותם עדיין בעניינים.

להעביר זמן הכשרה או נקודת מבט על כל נושא אקטואלי! המדריכים.ות צריכים שימלאו אותם ויעשירו אותם ולא חסר אירועים בחדשות שאפשר לנהל עליהם דיון מעניין ומעורר מחשבה ביחד. תוכלו גם לשחק או להעביר זמן צופיות וירטואלי – חפשו: זמן צופיות ביתי או זמן צופיות מקוון ביוטיוב ותראו סרטונים של צופיות שאפשר לעשות מרחוק עם הצוות.

לא לשכוח, בנוסף לישיבות הצוות, לשוחח לפחות פעם בשבוע בקצרה באופן אישי עם כל אחד.ת מהצוות. יש דברים שנעים יותר להתייעץ עליהם אחד על אחד וזה גם מודלינג מצוין ויעזור להם להבין מה מצופה מהם לעשות עם החניכים.


122 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page