יום המשפחה 2021 - יום שישי הקרוב
קודם כל, קצת רקע היסטורי בקטנה:
יום המשפחה הוא מועד המצוין בישראל ובמדינות נוספות בעולם. בישראל הוא מצוין בל' בשבט, התאריך שבו נפטרה הנרייטה סאלד אשר הקימה את ההסתדרות הציונית הדסה, ארגון הנשים הציוניות, וכונתה "אם הילדים".
בעקבות שינויים חברתיים ותרבותיים בעולם, שונה יום האם ליום המשפחה: ביום האם הדגישו את תפקידיה של האם כמטפלת בבית ובילדים, תפיסה מסורתית של האם ותפקידיה. ביום המשפחה מדגישים את הקשרים בין בני המשפחה הקרובה והמורחבת ונותנים את הדעת על מהות האהבה ועל התמיכה ההדדית בין בני המשפחה. התפיסה היא של חלוקת תפקידים שוויונית במשפחה, ומתן הכרה לכל סוגי המשפחות השונות: גרושים, משפחות חד הוריות, משפחות חד מיניות וכולי.
יום האם נחגג לראשונה ביוון העתיקה, והיה החג של ריאה, אם כל האלים. עם התפשטות הנצרות חגגו את "יום אם הכנסייה", ובמהלך השנים החג התמזג עם "יום האם". ב-1600 ציינו לכבוד אימהות בריטניה את "יום ראשון של האימהות". ביום ראשון זה קיבלו העבדים חופשה על מנת שיגיעו לבתיהם לחגוג את המועד. בחג נאכלה עוגה מיוחדת שנקראה "עוגת האם".
בארצות הברית התפתח מושג "יום האם" במחצית השנייה של המאה ה-19. במשמעותו המוכרת כיום, בתור תאריך המציין את פועלן של נשים ושל אימהות, נחוג יום האם לראשונה בשנת 1908 במדינת מערב וירג'יניה. ב-1914 הכריז הנשיא וודרו וילסון על יום האם כעל חג לאומי, והוא נקבע ליום ראשון השני בחודש מאי. פרח הציפורן הלבן, המסמל את הטוהר וכוח הסבל של האם, נקבע כסמלו של היום.
ועכשיו, אחרי שהחכמנו, קחו דף ועיפרון וציירו משפחה. בלי הנחיות מיוחדות, פשוט ציירו משפחה.
אחרי שתסיימו, תמשיכו לקרוא.
אז.. מה ציירתם?
סביר להניח שהציורים שלכם כללו: אמא, אבא, ילדים ואולי חיית מחמד (ניחוש שלי- כלב או חתול?)
בחברה הישראלית ישנן סוגים שונים של משפחות: משפחות שמורכבות מאבא, אמא וילדים, משפחות יחידניות (שרק האב מגדל את הילדים או רק האם), משפחות חד מיניות, משפחות יהודיות ומשפחות לא יהודיות, משפחות להורים גרושים ומשפחות להורים נשואים, ועוד ועוד...
המגוון הרחב הזה בא לידי ביטוי בציורים שלכם?
נסו לחשוב רגע מדוע ציירתם את מה שציירתם... אם ציירתם משפחה שאינה תואמת את הניחוש שלי נסו לחשוב מה הוביל לכך? ואם הציור שלכם תואם את הניחוש שלי- מדוע זה הדימוי האוטומטי שיש לנו בקשר למשפחות? עד כמה אנחנו פתוחים לקבל משפחות מסוגים שונים?
יום המשפחה שמתקיים השבוע הוא יום לכל המשפחות (זה נכון, בעבר נקרא 'יום האם' והסבר על כך בהמשך הכתבה), אך האם כל המשפחות מרגישות שהן יכולות באמת לחגוג אותו? האם כל החניכים שלנו בפעולה מרגישים בנוח לשתף מהו התא המשפחתי הייחודי שלהם? ומתוך זה- מה התפקיד שלנו כמדריכים שפוגשים אותם כדי לגרום להם להרגיש בנוח?
מוזמנות/ים לעשות את אותו ה"ניסוי" עם החניכים.