מדוע נקראו ההסכמים עם מדינות המפרץ 'הסכם אברהם'
עודכן: 11 באוק׳ 2020
בתאריך כו' באלול תש"ף 15/09/2020 נחתמו בארצות הברית במעמד היסטורי הסכמי שלום בין מדינת ישראל, איחוד האמירויות ובחריין. ההסכמים נחתמו בעזרת נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ שבחר להעניק להסכם את השם 'הסכם אברהם'.
איחוד האמירויות נקראת גם 'האמירויות הערביות המאוחדות' או 'איחוד האמירויות הערביות'. מדובר במדינת מדבר מוסלמית בחצי האי ערב המונה כ – 10 מיליון תושבים. איחוד האמירויות נחשבת מדינה עשירה מאוד בזכות מקורות נפט טבעיים שבשטחה. איחוד האמירויות קיבלה עצמאות מבריטניה בשנת 1971.
המילה אמירויות מתארת שיטת שלטון הנהוגה בחלק ממדינות ערב, בראש כל אמירות עומד שליט יחיד המעביר את השלטון לאחד מבניו היורשים. איחוד האמירויות מאגדת שבעה אמירויות: דובאי, אבו-דאבי, שארג'ה, עג'מאן, ראס אל-ח'ימה, פוג'יירה ואום אל-קיוים. בראש איחוד האמירויות עומד הנשיא ח'ליפה בן זאיד אאל נהיד.
דגל וסמל איחוד האמירויות


בחריין היא ממלכה ערבית השוכנת על אי במפרץ הפרסי. בראשה עומד המלך חמד בן עיסא אאל ח'ליפה והיא מונה כ – 2 מיליון איש בלבד. בחריין קיבלה את עצמאותה בשנת 1971 מבריטניה. הכלכלה של בחריין נסמכת בין היתר על מקורות נפט טבעיים, תיירות וסחר.
דגל וסמל מדינת בחריין


המקור לכותרת הסכם אברהם הוא אברהם אבינו, דמות מקראית, אחד משלשת האבות של העם העברי, אברהם יצחק ויעקב, מהם וממשפחתם יחד עם ארבעת האימהות שרה, רבקה, רחל ולאה, התגבש עם ישראל. 'ישראל' הוא שם נוסף שניתן ליעקב לפני כניסתו לארץ ישראל.
בפרשת 'לך-לך' שבספר בראשית יוצא אברהם למסע שהמטרה הסופית שלו היא - "וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה". כלומר, על אברהם מוטלת משימה להקים עם שיפעל במטרה משותפת להביא ברכה לכל משפחות האדמה, כלומר לכלל האנושות. בנוסף, לאברהם ושרה נולדו 2 בנים, יצחק וישמעאל. הזהות המוסלמית הינה תולדה מאוחרת של ישמעאל ומכאן שהעמים חברים באותה משפחה ובעלי מרכיבי זהות משותפים. קבוצות דתיות, תרבויות וזהויות שהתפתחו מאברהם אבינו נקראות 'דתות אברהמיות' עד ימינו.
כאמור, הסכם אברהם שנחתם בין מדינת ישראל למדינות המפרץ מבטא את הניסיון לפעול למען עתיד טוב יותר במטרה שכלל עמי האזור, וכתוצאה מכך כלל האנושות, יוכלו להמשיך להתפתח ולשגשג בעזרת המכנה המשותף בין העמים. הסכם זה, שמבטל את העוינות בין 'בני אברהם', נחתם בתקווה לעתיד של אחווה ושלום.
מדובר כמובן בפריצת דרך חשובה אך המשימה טרם הושלמה, ברוח ההסכם נמשיך לפעול למען עתיד טוב יותר בסביבה הקרובה והרחוקה שלנו. נפעל לאמץ באופן מושכל ומוסרי את הערכי השותפות, החשיבה יצירתית והחתירה לשלום.
שנה טובה!