הצעה לנקודת מבט: הצעת חוק לאיסור טיפולי המרה
שווה להיאבק על הדברים הצודקים!
רקע למדריכ.ה: הצעת חוק לאיסור טיפולי המרה עברה אתמול בקריאה טרומית במליאת הכנסת, ההצעה הקובעת כי ייאסר על פסיכולוגים לבצע טיפולים לשינוי נטייה מינית.
מדובר ב"טיפולים" שאינם מסוגלים "להמיר" נטייה מינית או זהות מגדרית.
מה הם כן עושים? בעיקר גורמים לסבל נפשי ומצוקה גדולה.
"טיפולי המרה": שם כולל למספר טכניקות שנועדו לשנות נטייה מינית הומוסקסואלית להטרוסקסואלי. אין ראיות לכך שניתן לשנות את הנטייה המינית של אדם. רופאים ומטפלים מזהירים כי שיטות הטיפול בהמרה מסוכנות ופוגעות במטופל.
מתודה 1- דיון בשאלה
נשאל את החניכים.ות האם הם שמעו על המונח "טיפולי המרה"? ונברר עם הקבוצה מה הם יודעים על זה ולאחר מכן המדריכה תשתף את הקבוצה בהצעת החוק שעברה היום ה- 22/7 בקריאה טרומית במליאת הכנסת.
מתודה 2- ייצוג
נקרא יחד מכתב שכתבו שורדי ושורדות "טיפולי המרה" לחברות וחברי הכנסת במטרה שיתמכו בקהילה בהצבעה בעד החוק ונגד טיפולי המרה ובנוסף נקרא יחד מתוך אתר מקור את "חובה הלכתית לנסות להשתנות" (נספחים 1,2)
נדון עם הקבוצה:
- מה דעתכם.ן על הסוגיה?
- איזה תחושות זה מעלה בכם.ן? על מה זה גורם לכם.ן לחשוב?
- למה לדעתכם.ן יש קהילות שחושבות שזהו צעד נכון שכדאי לקדם?
- מה דעתכם.ן על העמדה שטיפולי המרה יכולים לסייע לאדם לחיות חיים יותר טובים ופשוטים?
- מה זה משדר בעינכם.ן לקהילה הגאה ולנו כחברה? האם זאת בעיה רק של הקהילה הלהטבית?
- מה הנזק שיש בזה?
- איזה ערכים המאבק הזה מייצר?
- האם יש משהו שאנחנו יכולים.ות לעשות כדי לקדם תחושה טובה יותר לקהילה הגאה?
נספח 1
לשון המכתב:
לכבוד חברות וחברי כנסת ישראל
שלום רב,
אנו, קורבנות של "טיפולי המרה", פונים אליכם ואליכן ומבקשים את תשומת ליבכם. היום תעלה להצבעה טרומית הצעת חוק הפסיכולוגים (תיקון – איסור טיפולי המרה). חשוב להבין שמדובר בהצעת חוק שעוסקת בחיים של בני אדם.
אנו, החתומים מטה, אשר עברנו התעללות נפשית ולעיתים פיזית במסווה של "טיפולי המרה", מודיעים ומודיעות לכם שלא נוכל לשבת בשקט ולחכות לקורבן הבא שיעבור את מה שאנו נאלצנו לעבור.
כולנו סוחבים צלקות שמסרבות להירפא עד היום.
סבלנו בטיפולים. שנאנו את עצמנו, נפלנו לדיכאון, וחלקנו רצינו או ניסינו להתאבד. נוצלנו כספית. הנזקים עדיין נמצאים עמוק בנפשנו והמחירים ששילמנו על המאבק הזה היו – ולחלקנו עדיין - כבדים. מיותר לציין ש"הטיפולים" לא המירו אף אחד ואחת מאתנו. נטייתנו המינית או זהותנו המגדרית לא השתנו.
את הטיפולים האלה העבירו סוגים שונים של "מטפלים": חלקם פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים מוסמכים, וחלקם רבנים או "מטפלים" אחרים נעדרי הכשרה מקצועית. צריך לומר בכנות שהצעת החוק המדוברת אינה נותנת מענה מלא לבעיה משום שאינה מטפלת בכל מגוון "המטפלים". למעשה, הצעת החוק תגבה מחיר אך ורק מפסיכולוגים; "מטפלי המרה" שאינם פסיכולוגים יוכלו להמשיך לפעול באין מפריע.
בכל זאת, מדובר בצעד קטן ומתבקש שגם מתכתב עם עמדות גורמי המקצוע. עבורנו, הידיעה שההתעללות הנפשית שעברנו תוצא אל מחוץ לחוק - גם אם באופן חלקי - מעניקה לנו שביב של תקווה.
אנא מכם, אל תפקירו בני נוער להתעללות נפשית מצד "מטפלים" שיגרמו להם להאמין שהם פגומים בשל נטייה טבעית ואנושית הממאנת "להתחלף". הצביעו בעד הצעת החוק לאיסור "טיפולי המרה".
על החתום,
קורבנות "טיפולי ההמרה"
נספח 2
"חובה הלכתית לנסות להשתנות"
מתוך אתר מקור ראשון
הרב ארלה הראל הוא ה"מרן" הלא–מוכתר של קהילת ההומואים הדתיים, המלווה גם את פעילות "כמוך". מאות דתיים ודתיות מתייעצים איתו על בסיס יומיומי בשאלות של מגדר והלכה. "אינני איש מקצוע והדבר נתון בוויכוח בקהילה המקצועית, בין התומכים למתנגדים. אני יכול לומר שעברו דרכי למעלה מ–400 איש, בכל הגילאים, ושני שליש מתוכם חוו חווית שינוי משמעותית. או שינוי מלא, או שינוי ממצב של משיכה לגברים בלבד אל משיכה לגברים ולנשים כאחד, המאפשרת חיים דתיים תקינים", אומר הרב הראל. הרב הראל ממליץ למתייעצים איתו לפנות לטיפולי שינוי, מפני שלדעתו יש להם סיכויי הצלחה טובים. "גם אם ההצלחה לא בטוחה", הוא אומר, "לפחות יש ערך לניסיון". עם זאת, הרב הראל מדגיש כי "זאת, בתנאי שהוא הופנה למטפל מקצועי, זהיר ואחראי, שכן אחרת ייתכן ויצא שכרנו בהפסדנו והטיפול יזיק. מניסיוני, מי שהגיע למטפל כזה, מעולם לא ניזוק מן הטיפול. הסיפורים על מטופלים שניזוקו מגיעים ממטפלים חסרי אחריות, לא מקצועיים ושחצנים. מהם יש להתרחק". מבחינתו של הרב הראל, פנייה אל טיפולי המרה אינה רק המלצה. היא נחשבת, לדעתו, להכרח הלכתי. "יש לדעתי חובה הלכתית לפנות לטיפולים", הוא אומר, "כל אדם שומר תורה ומצוות הסובל מקושי בקיום חייו הדתיים, חייב לעשות הכל כדי לפתור את הקושי הזה. לכן, כאמור, עליו לנסות לשנות את הנטייה, להשתדל ככל יכולתו ולהרבות בתפילה. הסכנות נובעות מטיפול לא מקצועי מאנשים שאינם מומחים בעניין, לא הוכשרו לכך ולא צברו ניסיון בתחום. יש לברר היטב מי האיש, לנקוט בצעדי זהירות כבכל מקרה של פנייה לטיפול נפשי. כל טיפול נפשי יכול להועיל ויכול להזיק, ואנחנו לא נמנעים מלפנות אליו, אלא פונים בזהירות הראויה".
הרחבה למדריכ.ה ולקבוצה
עד לשנת 1973, הומוסקסואליות נחשבה למחלה נפשית בה יש לטפל ואותה יש למנוע. בהתאם, לאורך עשורים רבים הוצעו שיטות טיפול שונות אשר כוונו להכחדת ההתנהגות ההומוסקסואלית. בין שיטות אלו נכללו שיטות התנהגותיות לדיכוי החשק המיני, יחסי מין יזומים עם נשים וטיפולים "רפואיים" כהקזת דם, טיפולים הורמונליים ואפילו סירוס וניתוחי מוח. כיום, כאשר הידע המחקרי מראה כי נטייה מינית היא ברובה נטייה מולדת, מתברר כי טיפולי המרה לא רק שלא מסייעים בשינוי הנטייה המינית, אלא שהם עלולים לגרום נזק חמור למטופל ולכן הם אסורים במדינות רבות בעולם. כיום מרבית הטיפולים הפסיכולוגיים הניתנים למטופלים המתקשים לקבל את נטייתם ההומוסקסואלית, הם טיפולים המכוונים לסייע למטופל לקבל את הנטייה שלו ולהתמודד עם הקשיים והלחצים החברתיים הנלווים לקבלתה. עם זאת, גם היום קיימים עדיין, בדרך כלל בסתר ובעיקר בקהילות דתיות, טיפולי המרה המכוונים לסייע לאדם לשנות את נטייתו המינית ולפתח נטייה מינית הטרוסקסואלית.
מהם טיפולי המרה?
כאמור, טיפול המרה הוא טיפול המכוון לשינוי נטייתו המינית של אדם מנטייה הומוסקסואלית לנטייה הטרוסקסואלית. הרציונל העומד מאחורי גישה זו הוא שאנשים אשר חווים מצוקה וחוסר שביעות רצון מנטייתם המינית ההומוסקסואלית, זכאים לקבל סיוע מקצועי אשר יאפשר להם לנסות ולשנות את ההתנהגות המינית המלווה במצוקה.קיימים שני שוגים מרכזיים של טיפולי המרה:
טיפולי המרה התנהגותיים: טיפול המרה התנהגותיים הם טיפולים המתייחסים אל הומוסקסואליות כאל דפוס התנהגות ניתן לשינוי. מתוך תפיסה זו, טיפולי ההמרה ההתנהגותיים מתמקדים בטכניקות אקטיביות שביניהן יצירת התניות שליליות לגירויים הומוסקסואלים, עידוד והרחבת החשיפה להתנסויות מיניות הטרוסקסואליות, זיהוי "טריגרים" להתנהגויות הומוסקסואליות וכן הלאה.
טיפול המרה מבוססי דת: טיפולי המרה מבוססי דת הם טיפולי המרה אשר נפוצים בעיקר בארה"ב (אך קיימים גם בארץ). טיפולי המרה אלו מיועדים למטופלים בעלי אמונה דתית חזקה אשר חווים את ההתנהגות ההומוסקסואלית כמנוגדת לדתם ומבקשים לשנות אותה על רקע זה. טיפולי המרה דתיים עושים שימוש במגוון שיטות כאשר המרכזיות שבהן הן שיטות התנהגותיות אשר מכוונות לחיזוק החיבור לדת והפחתת ההתנהגות ההומוסקסואלית.
טיפולי המרה מדוע זה מסוכן?
לכאורה, מחקרים שערכו גופים התומכים ביעילותם של טיפולי המרה (בעיקר ארגונים דתיים) הצביעו על אחוזי הצלחה גבוהים ודיווחו על "הצלחות טיפוליות", אשר הביאו לשינוי הנטייה המינית באופן שאפשר הקמה של משפחה הטרוסקסואלית. עם זאת, קבוצת עבודה אשר הוקמה מטעם איגוד הפסיכולוגים האמריקאי הצביעה על ממצאים שונים לגמרי. חברי הקבוצה ניתחו מחקרים שנערכו על ידי גופים שונים ומצאו פער משמעותי ביותר בין ממצאיהם של גופים התומכים ומציעים טיפולי המרה לבין גופים מדעיים אובייקטיביים. על פי מסקנותיה של קבוצת העבודה, המחקרים שערכו הגופים התומכים בטיפולי ההמרה סבלו מבעיות משמעותיות ביותר אשר מערערות על אמינותם של הממצאים. ניתוח הממצאים שנאספו במחקרים אמינים הצביע על כך שטיפולי המרה לא רק שלא מועילים, אלא אף מזיקים ביותר בחלק גדול מהמקרים. על רקע זה, ועל רקע העובדה שמרבית המציעים טיפולי המרה אינם מטפלים מוסמכים, הן איגוד הפסיכולוגים האמריקאי והן הסתדרות הפסיכולוגים הישראלית אינם תומכים בטיפולי ההמרה.