top of page

שבט דקר לזכרם של נופלי הצוללת אח"י דקר #תנועה_זוכרת


הצוללת אח"י דַּקָּר, מספר צי צ-77, הייתה צוללת בשירות חיל הים הישראלי. הצוללת שירתה במקור כאה"מ טוטם (HMS Totem), בצי הבריטי, ונכנסה לשירות לקראת תום מלחמת העולם השנייה. ב־1965 רכשה ישראל את הצוללת. היא שופצה במספנות פורטסמות', אוישה בצוות ישראלי שאומן בידי הצי הבריטי, ויצאה לדרכה לישראל ב-9 בינואר 1968. בדרכה לישראל, ב-25 בינואר, טבעה דקר מסיבה לא ידועה, וכל 69 אנשי צוותה נספו.

דיווח המיקום האחרון התקבל מהצוללת ב-24 בינואר 1968 בשעה 06:00 בבוקר מדרום לקצה המזרחי של כרתים, והשדר האחרון התקבל ממנה 18 שעות מאוחר יותר. על אף חיפושים נרחבים שנערכו אחריה על ידי אוניות, צוללות וכלי טיס, לא נמצאה הצוללת על פני המים והיא הוכרזה כאבודה. המידע וההערכות על הסיבות לאובדנה לא פורסמו, ובדעת הקהל בישראל נוצרה תעלומה וטראומה לאומית.

כשנה לאחר טביעתה התגלה אחד ממצופי החירום של הצוללת בחוף רצועת עזה. מסקנות שגויות מניתוח ממצאי המצוף ומקום הימצאו הובילו לחיפושים אחריה בחופי מצרים ובים האגאי, אך אלה לא העלו דבר.

בשנת 1999 (31 שנים לאחר היעלמותה) נמצאו שברי האח"י דקר, באמצע הדרך בין חיפה לאי כרתים, ובעומק של כ-2,950 מטר. הצוללת וכל 69 אנשי הצוות שלה טבעו.


בנובמבר 1939 הוקם בהרצליה סניף של אגודת יורדי הים זבולון. בסוף שנות השישים הסניף הפך לשבט צופי ים. בשנת 1968 הצוללת דקר נעלמה, כשהייתה בדרכה מבריטניה לישראל. באותה התקופה הוחלט שהסניף בהרצליה, שבידיוק הפך להיות שבט צופי ים יקרא על שם הצוללת "דקר". במהלך השנים שבט דקר מקיים קשר עם עמותת "דולפין", עמותת יוצאי שייטת הצוללת. בכל שנה מתקיים במפרץ חיפה משט לזכר חללי הצוללת "דקר", בשנת 2015 המשט התקיים בהרצליה ואלו התמונות מאותו המשט:


44 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page