טביעת רגל אקולוגית: כמה כדורי ארץ צריך בכדי לתמוך בסגנון החיים שלנו? ומה אנחנו יכולים לעשות?
אז מה זה טביעת רכל אקולוגית? בחיי היום יום שלנו כולנו משתמשים במשאבים של כדור הארץ: מים, חמצן, חומרי מזון, מתכות, נפט וכו' – כמו כל היצורים החיים בעולם.
אנחנו, כמו בעלי חיים והצמחים, שייכים למערכת האקולוגית של כדור הארץ.
כדי שמערכת אקולוגית תוכל להתקיים צריך להיות איזון בין מה שכל המשתתפים בה נותנים ולוקחים- ככה היא עובדת נכון. אצל בעלי חיים וצמחים קל לראות את זה כי הם מחזירים את המשאבים שהם לוקחים לסביבה שלהם (הפרשות הופכות לקומפוסט, החומר נרקב וחוזר לאדמה וכו') וגם חיות שאוכלות חיות אחרות או צמחים, הן באופן טבעי חלק מהמערכת האקולוגית המאוזנת.
אצלנו בני האדם, האיזון קצת הופר ומושג טביעת הרגל האקולוגית מבקש לבחון כמה משאבים אורח החיים שלנו דורש. כלומר- האוכל, הבילויים, הנסיעות, החפצים שלנו- כמה משאבים מכדור הארץ נדרשים לטובתם והאם כדור הארץ יכול לתמוך בכך לאורך זמן?
מבחן טביעת הרגל האקולוגית מנסה למדוד את המשאבים שאנחנו משתמשים בהם – באנושות, כמדינה אבל גם כפרטים.
בסוף הכתבה יצורף קישור לשאלון אישי שייתן לכם נתונים כמה משאבים אורח החיים שלכם לוקח מכדור הארץ והאם אורח חיים כזה יכול להתקיים לאורך זמן.
לרובנו, החיים בעולם המערבי יתגלה כי אנחנו לוקחים מכדור הארץ יותר מידי משאבים. למשל- טיסות מזהמות מאוד (ופוגעות במשאב של אויר נקי) ולכן רבים ברחבי העולם מתחילים לצמצם במספר הטיסות שלהם לטובת מענה לסוגייה הזו.
אז אנחנו צריכים לבחור בהתנהגויות שמקטינות את צריכת המשאבים שלנו – למשל לאכול פחות בשר בקר, להשתמש יותר בתחבורה ציבורית ולא לבזבז אוכל.
אבל אנחנו רוצים להזמין אותכם לחשוב על עוד משהו- לא רק איך אנחנו "לוקחים" פחות אלא גם איך אנחנו נותנים יותר לסביבה שלנו. לנו כצופים יש יכולת לתת לסביבה ובכך ליצור מאזן חיובי. כמו כל בעל חיים או צמח שחי על כדור הארץ, אנחנו חייבים "לקחת" קצת כדי להתקיים אבל כדי לאזן את זה, צריך גם לתת.
אז מה אנחנו יכולים לתת על מנת לאזן? אפשר לחנך את החניכים שלנו לשמירה על הטבע וצריכה נבונה וחכמה, אפשר ליזום בשבט החלפת חפצים (במקום לקנות), אפשר לשים לב שבשבט ובבית ספר אנחנו לא חלק מתחרות של צרכנות (מי שקונה יותר הוא יותר שווה- זה ממש לא הערכים שלנו!), אנחנו יכולים להשתתף במחאות ציבוריות על מנת לעודד מודעות למשבר האקלים וקיימות ואנחנו יכולים באופן כללי לחשוב ולעשות דברים שהופכים את העולם סביבנו לטוב, מתחשב ומשתף פעולה יותר- ככה גם ניתן לחברה ולסביבה שלנו ונאזן את הסביבה האקולוגית.
לשאלון של טביעת הרגל האקולוגית האישית מאתר מרכז השל לקיימות, לחצו כאן.