top of page

שלושה דברים שאפשר ללמוד מהמקרה של כריסטיאן אריקסן


רקע: ביום שבת האחרון, 12.06.21, במהלך משחק כדורגל בין נבחרות פינלנד ודנמרק, התמוטט שחקנה של נבחרת דנמרק, כריסטיאן אריקסן. אריקסן סבל מדום לב, שהוביל להתמוטטות הפתאומית. במשך דקות ארוכות נלחמו צוותי הרפואה על חייו, והעניקו לשחקן החייאה וטיפול בשוק חשמלי, אשר לבסוף הצליחו להחזירו להכרה. השחקן הועבר מיידית לבית החולים בדנמרק, להמשך טיפול רפואי.

במהלך המקרה, התרחשו במקביל מספר אירועים שניתן ורצוי ללמוד מהם:


1. החשיבות שבהגשת עזרה ראשונה מיידית

מרגע ההתמוטטות של אריקסן, פעלו כל הסובבים אותו בצורה מצילת חיים. שופט המשחק השכיל לעצור אותו במיידית ולהזעיק את צוותי הרפואה, ושחקני הקבוצה החלו בפעולות ראשוניות מצילות חיים, בזמן שצוותי הרפואה הגיעו למגרש.

במקרה המדובר, במהלך דום הלב חווה השחקן גם צניחת בסיס לשון, "בליעת לשון", ויש מספר פעולות שיש לנקוט:

ראשית כמובן נזעיק את עזרה רפואית.


מה ניתן לעשות במצב של צניחת בסיס הלשון?

על מנת לפתוח את נתיב האוויר החסום, אפשר להשתמש בטכניקה הבאה:


הטיית ראש אחורנית ומשיכת לסת - יש להניח יד אחת על המצח ולהפעיל לחץ קל על מנת להטות את הראש מעט אחורנית. עם היד השנייה יש להחזיק את הסנטר ולהרים אותו למעלה ומעט קדימה. טכניקה זו מרימה את הלשון למעלה, פותחת את דרכי האוויר וברוב המקרים מאפשרת חזרה לנשימה עצמונית. מכיוון ששיטה זו כרוכה בהטייה של הצוואר, היא אינה מתאימה לשימוש על אנשים שאיבדו את הכרתם עקב חבלה, כיוון שהיא עלולה להפעיל לחץ רב מדי על עמוד השדרה הצווארי.

פעולות שאסור לבצע:

  • אסור לפתוח את הפה ולהכניס יד

  • אסור למשוך את הלשון עם היד

  • אסור להכניס מקל או כל חפץ אחר אל הפה

  • אסור להפוך את אותו אדם על הבטן, על מנת שהלשון תצא

(מתוך אתר Doctors, ד"ר חוסאם מחאג'נה)

כמו כן, אחד הדברים שסייעו להציל את חייו של אריקסן הוא מכשיר הדפיברילטור שהוצב במגרש. מכשיר זה, שולח שוק חשמלי מרוכז ללב, אשר אמור להחזיר את הלב לפעילות סדירה. מדובר במכשיר מציל חיים, אשר החוק בישראל מחייב להחזיק במקומות ציבוריים רבים.

2. על החשיבות בסולידריות חברתית

מרגע ההתמוטטות עד הרגע בו השחקן הובל לבית החולים, לא זזו מצידו חבריו לנבחרת דנמרק. כאשר עלו הצוותים הרפואיים למשחק, והחלו בפעולות ההחייאה, יצרו סביב אריקסן חבריו לנבחרת טבעת אנושית אשר הסתירה את המקרה מעיני המצלמות והקהל במגרש. בפעולותיהם, הצליחו השחקנים ברגישות גדולה לשמור על פרטיותו של חברם, וכן למנוע ממשפחתו וחבריו בבית לצפות בתצלומים מזעזעים מהמקרה. אשתו, שנכחה במגרש ירדה לדשא, ומיד שחקני הקבוצה ניגשו אליה ועדכנו אותה במצבו, תמכו בה וחיזקו אותה.

רגע מרגש נוסף שהתרחש הוא ששחקני הנבחרת היריבה, פינלנד, וכן גם הקהל שלה, הניחו בצד כל יריבות, ורק שלחו את תמיכתם באריקסן ובנבחרת דנמרק.

המעשים של חבריו לנבחרת, אפשרו לצוות הרפואי להעניק לו טיפול רפואי מציל חיים בסביבה סטרילית, שמרו על הפרטיות שלו, וכן לנבחרת כולה לעמוד יחד בשעה קשה זאת.



3. על האחריות שלנו כחברה

כאשר אריקסן התמוטט, התגובה של הקהל לא כללה שליפת פלאפונים ותיעוד האירוע, אלא עידוד מתמיד, תפילה ותקווה לשיפור במצבו הרפואי של אריקסן. בימינו, אנו עדים ליותר אירועים בהם טרם הגשת עזרה אנשים בוחרים לתעד את האירוע, או גרוע מכך, בוחרים רק לצלם סיטואציה ללא הושטת יד לסיוע. מעבר לכך, גם הקהל של הקבוצה היריבה, השתתף באופן מלא בקריאות העידוד לאריקסן, וגם כאשר פינלנד ניצחה את המשחק כשזה חודש, דאגו גם שחקני פינלנד וגם הקהל לא להפריז בחגיגות לאור האירוע המצער.

כלל ההתנהגויות במשחק מלמדות אותנו דבר חשוב על אחריות חברתית, על דאגה לאחר ושמירה על פרטיות של אחר. בתנועת הצופים אנו שואפים כל הזמן לא להיות "צופים מהצד", אלא ככל שניתן להיות חברים מעורבים ופעילים בחברה, ולייצר מציאות חיים טובה יותר. במהלך משחק כדורגל אחד, למדנו מספר שיעורים הכרחיים הן על עזרה ראשונה ועל חשיבותה בהצלת חיים, וכן מה המקום שלנו כחברה בסיוע לאדם במצוקה.


41 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

ד'-ו'

bottom of page