top of page

יום ירושלים

יום ירושלים הוא יום חג לאומי הנחגג בישראל בכ"ח באייר לציון איחוד העיר ירושלים תחת ריבונות ישראלית בכ"ח באייר ה'תשכ"ז,  זאת לאחר הקרב על ירושלים במלחמת ששת הימים.
היום נקבע על ידי הכנסת ב"חוק יום ירושלים".
בנוסף לשמו הרשמי, יש המכנים את היום יום שחרור ירושלים, יום חרות ירושלים, או יום איחוד ירושלים, מתוך נקודת מבט הרואה בכינון הריבונות הישראלית בעיר העתיקה ובמזרח ירושלים שחרור מעול כיבוש זר, והשקפה זו קיבלה חיזוק בחוק יסוד: ירושלים בירת ישראל. 
אך יש התופסים יום זה גם כיום של חורבן וסמל לכיבוש ונעשה ניסיון ב2014 לבטל את חוק יום ירושלים.
ביום ירושלים נערכים טקסים חגיגיים בירושלים ומחוצה לה וכן טקסי זיכרון ממלכתיים לחללים שלחמו בירושלים במלחמת ששת הימים, ובמקביל מצוין גם יום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל. 
בשנים האחרונות קמה גם צעדה ירושלמית (אלטרנטיבית – לצעדת הדגלים המסורתית), מתוך רצון להראות שירושלים היא של כל הלאומים הגרים בה. 
לאור המציאות הנוכחית, בה לא ניתן יהיה לציין את יום ירושלים באופן פיזי, ערכנו בעזרת חניכי ההנהגה ועובדיה, חוברת תכנים שיכולה המציגה לכולנו את ירושלים על כל גווניה. 
להציג את המורכבות שבה ולאפשר לכל אחד מחניכי התנועה להתחבר לעיר ירושלים באופן מסוים.
דרך סיור וירטואלי, עד למפגש בין תושבי העיר (חניכי ההנהגה) וכלה בציון יום הזיכרון לנספים מסודן שמצויין באותו מועד של יום ירושלים.
מקווים שנצליח באופן הזה לעלות בפינכם לשיח את המגוון הרחב ואת המורכבות המיוחדת הקיימת בעיר שלנו ולייצר אצלכם רצון, אחרי שהקורונה תסתיים, להגיע ולבקר בה.

 

יש לך רעיון או תוכן שהיית רוצה שיהיה זמין ונגיש לכל התנועה?- אנחנו פה

הצעות-לפעילות.gif

טקס מצולם

ביום חמישי, 21.5, בשעה 18:00 יעלה בלייב טקס יום הזיכרון של שבט זוהר מהנהגת ירושלים. הטקס יכלול קטעי שירה ועדויות מהעלייה של יהודי אתיופיה לארץ.

קישור יעלה לאתר ולרשתות לקראת יום הזיכרון.

טקס זיכרון קהילתי

טקס עליו לוקח שבט הצופים אחריות והוא המפיק העיקרי של האירוע. בטקס כדאי לשתף את הקהילה המקומית (הורים משתתפים, קייסים וכו'). רצוי לערוך את הטקס בערב יום הזיכרון (במידת האפשר יהיו אנשים שיבחרו לעלות לירושלים ביום הזיכרון).

הנצחה.gif

הדלקת נר זיכרון

באתר מיזם 'סיפור על הדרך' ניתן להדליק נרות זיכרון אישיים לזכר אלה שיצאו למסע מלאי תקווה וחדורי אמונה להגיע לירוסלם ולא זכו להגשים חלום בן אלפי שנים ולבנות את ביתם בארץ ישראל.

ניתן להדליק נר כחלק מפעילות קבוצתית או לאחר למידה והעמקה בסיפור אישי של אחד.ת הנופלים.ות.

להדלקת נר

חדר הנצחה וירטואלי

ניתן להקים חדרי הנצחה שבטיים, או לחלופין לייצר חדרי הנצחה קבוצתיים / גדודיים כחלק מפעילות ליום הזיכרון. את חדר ההנצחה ניתן לייצר בעזרת Artsteps. זהו כלי דיגיטלי המאפשר ליצור תערוכה וירטואלית שמורכבת מתמונות, מידע וסרטונים. את התמונות ניתן למקם על פני "קירות" בכמה "חדרים" בהתאם לנושאים.
הצופים.ות בתערוכה יכולים לשוטט ב"חדרים" באמצעות העכבר, לצפות בתמונות מקרוב ולקבל מידע נוסף על כל תמונה.

לחצו כאן להדרכה על הכלי וקישור לאתר.

לקיים-עדות.gif

סיפור העלייה הוא סיפור שמעט מאוד אנשים מספרים ומשתפים בו. על כן, כדאי מאוד ששבט הצופים יאפשר במה לסיפור סיפורי עלייה ובכלל סיפורי קליטה.

שיחת עדות (להביא לשבט/ להנהגה)

בדומה ל"זיכרון בסלון" בו אנחנו מבקשים לשמוע את סיפורם של שורדי השואה, גם כאן יכולה להיות לנו הזדמנות לשמוע ממקור ראשון את סיפור העלייה לארץ. בכדי לתאם שיחה כזו ניתן להיעזר במיזם 'סיפור על הדרך'.

המיזם הוקם במאי 2015, לאחר מחאת יוצאי אתיופיה במטרה לחבר את החברה הישראלית לסיפורה של יהדות אתיופיה, שהוא הסיפור של כולנו. במסגרת המיזם מתקיימים מפגשים בבתים שונים ברחבי הארץ בהם פעילים מקהילת יוצאי אתיופיה מספרים את סיפורם האישי והקהילתי ויוצרים שינוי חברתי אמיתי.

עדויות מצולמות ומוקלטות (הנהגת דן והנהגת השחר)

במהלך ישיבות המרכזים בהנהגות התקיימו שיחות עדות עם גנט שעלתה לארץ בגיל 11 ועם קייס יוסף איילי שעלה בגיל 16 מאתיופיה דרך סודן.

במהלך שיחות העדות יספרו את סיפור העלייה לארץ של קהילת יהודי אתיופיה ומחשבות על קהילת ישראלית יהודי אתיופיה היום.

הסרטונים יעלו לאתר בתחילת שבוע הבא.

עדויות 'סיפור על הדרך'- החברה למתנ"סים

החברה למתנסים והמרכז למורשת יהדות אתיופיה מזמינים אתכם לארגן מפגשי סיפור על הדרך בזום לקראת יום הזיכרון לנספים בדרך מאתיופיה לישראל. המפגשים יתקיימו בתאריכים 19-31.5. ליצירת קשר ותיאום:  shimeit@matnasim.org.il

ניתן להתעדכן בפעילות המיזם לקראת יום הזיכרון בעמוק הפייסבוק- לחצו כאן לכניסה.

הכרת סיפור עלייתם של יהודי אתיופיה בדרכים שאינן עדויות

אתר הצלילה בים האדום

אתר הצלילה בים האדום, או בשמו השני מבצע אחים, הוא סרט מותחן ריגול מהשנה האחרונה. הסרט מגולל את סיפורם של חבורה של סוכני מוסד, אשר השתמשו בראשית שנות ה-80 במלון נטוש, בסמוך לחוף מנמל סודאן, כבסיס להסוואת פעילות לחילוץ בני ביתא ישראל (יהודי אתיופיה) מסודאן לישראל. הסרט מבוסס על סיפור אמיתי.

הסרט זמין לצפייה בנטפליקס וברשתות השונות.

ציור בחול (שלי בן נון)

במהלך העבודה קראתי עשרות עדויות, סיפורים ומאמרים וצפיתי בסרטים וראיונות בנושא, וכך נחשפתי לסיפור המרגש של יציאת אתיופיה. מדהים בעיני כמה הקריבו בני העדה האתיופית על מנת להגשים את חלומם להגיע לירושלים. למרות כל הסכנות שבדרך, כל הקורבנות שנפלו ועל אף התמהמהותה של מדינת ישראל בחילוצם מסודן הארורה, הם לא איבדו תקווה ולא הפסיקו לרגע לחלום על העליה לארץ אבותינו (מתוך טקס של הנוער העובד והלומד).

לקישור לחצו כאן.

ירוסלם

סדרת של כאן 11 שמתעדת באופן מעמיק את תולדות קהילת יהודי אתיופיה והעלייה מאתיופיה החל מהקשר התנ"כי של בני העדה למלך שלמה ומלכת שבא, דרך המאבק לשמירה על יהדותם וייחודיותם לאורך מאות שנים תחת שליטים שונים, המשך במאבק על הכרה ביהדותם ושאיפתם לעלות לארץ הקודש ולירושלים.

לסדרה שישה פרקים.

לצפייה לחצו כאן.

פרק בסדרה 'קלפים פתוחים' של משרד החינוך בהובלת תנועת הצופים

מהו יום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לארץ? למה הוא נקרא יום הזיכרון לנספי סודן? איך הוא קשור ליום ירושלים? וכיצד אנחנו יכולים לציין אותו?

פעילויות-ברשת.gif

פעילות- קידום נוער

בחוברת ניתן למצוא הסבר קצר על היום וכן סרטונים שמגוללים את העלייה מאתיופי, תרבותם של יהודי אתיופיה וכן קטעי שירה שיכולים להיות בסיס לפעילות תוכן או נקודת מבט.

לצפייה בחוברת.

חוברת הדרכה תנועתית (2010)

בשנת 2010 הוציא מחלקת שב"א חוברת ובה מידע מקיף על העלייה היהודית מאתיופיה, הצעות לפעילות, טקסטים וכו'. ניתן לצפות בחוברת בלחיצה כאן.

bottom of page