top of page
באנר יום הזיכרון.jpg

"המעט שאנו, החיים, יכולים לגמול לחברנו המתים - הוא הזיכרון ההולך אחריהם ואיתנו" (יצחק רבין)

יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה הוא יום אבל לאומי, אשר החל משנת 1951 והוא משמש להנצחת זכרם של חללי מערכות ישראל. החל מ-1998 יועד גם להנצחת זכרם של חללי פעולות האיבה. את היום מציינים מידי שנה בד' באייר, יום לפני יום העצמאות, סמיכות הימים נועדה להזכיר את מחיר הקמת המדינה ושמירת קיומה. השנה, 2020, יחול ערב יום הזיכרון ביום שני, 27/4.

במרבית השבטים מצוין יום זה מידי שנה בפעולה מיוחדת בנושאים שונים (סיפורים אישיים, מלחמות ישראל וכן נושאים אקטואליים), בטקס שבטי או קהילתי, בביקור בחלקות קברי נופלי ונופלות השבט, במורשות קרב ולעיתים גם בערב שירי לוחמים. השנה יש צורך להתאים את הפעילות למגבלות השונות, אך מבלי לגרוע מהתייחסות הרצינית והמכבדת כמו בכל שנה.

בעמוד זה מספר הצעות לקיום טקס, מורשות קרב ואזכורים נוספים ברמת השבט או הקהילה. בנוסף, תוכלו למצוא בתחתית העמוד פעילויות תוכן ונקודות מבט שנכתבו במיוחד לתקופה זו וכוללים התאמה מתודית ותוכנית. הפעילויות זמינות בחלוקה לפי שכבות הגיל והן נוספות לפעילויות הקיימות ב'מסע בצופים' (שהותאמו גם הן לפעילויות וירטואליות בפתיחת המסלול).

הצעות-לפעילות.gif
הנצחה.gif

הדלקת נר זיכרון 

באתר 'יזכור' ניתן להדליק נרות זיכרון אישיים או נר לזכר כלל הנופלים והנופלות. ניתן להדליק נר כחלק מפעילות קבוצתית או לאחר למידה והעמקה בסיפור אישי של אחד.ת הנופלים.ות.

להדלקת נר- לחצו כאן.

חדר הנצחה וירטואלי

ניתן להקים חדרי הנצחה שבטיים, או לחלופין לייצר חדרי הנצחה קבוצתיים / גדודיים כחלק מפעילות ליום הזיכרון. את חדר ההנצחה ניתן לייצר בעזרת Artsteps. זהו כלי דיגיטלי המאפשר ליצור תערוכה וירטואלית שמורכבת מתמונות, מידע וסרטונים. את התמונות ניתן למקם על פני "קירות" בכמה "חדרים" בהתאם לנושאים.
הצופים.ות בתערוכה יכולים לשוטט ב"חדרים" באמצעות העכבר, לצפות בתמונות מקרוב ולקבל מידע נוסף על כל תמונה.

לחצו כאן להדרכה על הכלי וקישור לאתר.

שליחת מכתב למשפחות נופלי ונופלות השבט

מדי שנה חניכי וחניכות התנועה לוקחים חלק בטקסים הממלכתיים ובבתי העלמין לצד המשפחות השכולות.  השנה, לאור הנחיות משרד הבריאות, לא נוכל לקחת חלק בטקסים אלה,אך נרצה לחלוק כבוד, להוקיר ולהנציח את בוגרי ובוגרות השבט. אחת הדרכים להביע את התמיכה במשפחות תהיה באמצעות שליחת מכתב אישי למשפחות השכולות. מטרת המכתב היא לחזק את המשפחות בימים אלו ולהזכיר שתנועת הצופים איתם בכאבם.

שבטים שקרויים על שם נופלים

בתנועה ישנם כ-17 שבטים אשר קרויים על שם נופלים ונופלות.

אספנו מהשבטים את הסיפור על הנופלים והנופלות

ותיאור קצר כיצד הם מונצחים בשבט (בקבצים המצורפים מטה).

תוכלו לקרוא, להכיר ולהדליק נר זיכרון דרך אתר 'יזכור' (אתר ההנצחה הרשמי של מערכת הביטחון) בלחיצה על כל אחד משמות הנופלים. 

על שם אילן רמון ז"ל קרויים שבט רמון (הנהגת דרור), שבט אילן (הנהגת החורש) ושבט רמון (הנהגת צבר). 

שבט ני"ר (הנהגת הצוק) קרוי על שם שלושה נופלים: נחום רמון ז"ל, יורם פורטוני ז"ל ורוני ביצ'ר ז"ל. 

שבט גילעד (הנהגת דן) קרוי על שם גילעד יעקובי ז"ל.

שבט מתן (הנהגת החוף) קרוי על שם מתן גוטליב ז"ל.

שבט דקר, צופי ים בהנהגת הצוק ושבט דקר מהנהגת יהודה, קרויים על שם חללי הצוללת דקר ז"ל.

שבט אמיר (הנהגת איילון) קרוי על שם אמיר בן אריה ז"ל.

שבט רועי (הנהגת יהודה) קרוי על שם רועי קליין ז"ל. 

שבט יונתן (הנהגת יהודה) קרוי על שם יוני נתניהו ז"ל.

שבט זאב (הנהגת יהודה) קרוי על שם עלי בן זאב ז"ל.

שבט אמיר (הנהגת ירושלים) קרוי על שם אמיר זוהר ז"ל.

שבט אביב (הנהגת שורק) קרוי על שם אביב חקאני ז"ל.

שבט יאיר (הנהגת שורק) קרוי על שם יאיר אשכנזי ז"ל.

שבט נמרוד (הנהגת דרום) קרוי על שם נמרוד גאון ז"ל.

שבט גלעד (הנהגת צבר) קרוי על שם גלעד מישייקר ז"ל.

רעיונות-לטקסים.gif

טקס תנועתי

ביום שני, ערב יום הזיכרון, בשעה 19:55 יתקיים וישודר טקס צופי תנועתי על-ידי הנהגת ירושלים. הטקס ישודר בעמוד הפייסבוק ובפלטפורמות השונות. לפרטים נוספים.

טקסים שבטיים וקהילתיים 

ניתן לקיים טקסים מוקלטים באופן מלא או מוקלטים למחצה ולשדרם לחניכי השבט ולקהילת השבט.

סיפורים-אישיים-ומורשת-קרב.gif

פנים. יום. זיכרון

עבור רבים, יום הזיכרון מוקדש להתייחדות עם זכרם של אלה אשר הקריבו את חייהם למען הזכות לחיות כאן. עבור בני המשפחות השכולות, יום זה הוא מועד רשמי בלבד, כיוון שמבחינתם כל יום הוא יום זיכרון - יום ההולדת, יום הנישואים, החופשה האחרונה. כל רגע צופן בחובו רסיסי געגוע.

פרויקט "פנים. יום. זיכרון" מבקש לרתום את הטכנולוגיה העכשווית להחייאת רסיסי זיכרון אלה ולשיתופם עם כולנו, מתוך אמונה כי הזיכרונות נושאים משמעות מעבר ליום אחד בשנה. באתר של הפרויקט ניתן למצוא מגוון רחב של סרטונים קצרים, המתאימים לגילאים השונים, ולקיים מורשת קרב בעקבות אחד הסרטונים.

** בהצעות לפעילות ישנה נקודת מבט לכל שכבת גיל בנושא אחד הסרטונים מפרויקט זה. 

סיפורים אישיים - 'האחים שלנו'

'האחים שלנו' הוא מיזם שהקימו אחים שכולים כדי להמשיך ולדבר על החיים עם יקיריהם מהזווית של האחים האחיות: על הצחוקים, השטויות, הריבים, השיחות. המטרה היא להזכיר ולזכור את האחים הפרטיים שלנו ובאותה נשימה, ליצור תנועה ארצית ועולמית של זיכרון והנצחה.

ניתן להיכנס לאתר של המיזם ולהירשם למפגש זיכרון אותו תוביל אחות שכולה או אח שכול (בדומה מאוד למפגשים של 'זיכרון בסלון')

פעילויות-ברשת.gif

פעילות על גבי סרטונים

סרטונים רבים על מורשות קרב וסיפורים אישיים מצויים ברשתות. ניתן להוסיף לצפייה משותפת בסרטונים גם תגובות או שאלות ובכך להפוך את הצפייה לצפייה פעילה וירטואלית.  חשוב לצפות בסרטונים מבעוד מועד ולבחון את מידת ההתאמה לשכבת הגיל.

Vialogues הוא כלי ליצירת דיאלוג, הערות והארות ודיונים על גבי סרטון. הכלי מאפשר לשלוח סרטון עם שאלות והערות, והחניכים.ות יכולים להשיב על השאלות ולהוסיף הערות משלהם בכל נקודת זמן בסרטון.

לחצו כאן להדרכה על הכלי וקישור לאתר.

bottom of page